Започва кампания за доброволно кръводаряване “Дари кръв, спаси живот!“

Автор: Plovdiv Now 8527
Започва кампания за доброволно кръводаряване  “Дари кръв, спаси живот!“

Български Червен кръст - Пловдив и Български младежки Червен кръст – Пловдив организират кампания за доброволно кръводаряване под надслов "Дари кръв, спаси живот!". Акцията е на  14 декември 2018 г. от 8:30 ч. до 13:00 ч. в сградата на Областен съвет на Български Червен кръст Пловдив на ул. "Стойчо Мушанов" №48.

Кой може да дарява кръв?

  • Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да стане дарител.
    Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

 Как да се подготвим за кръводаряването?

Два-три дни преди акта на кръводаряване човек трябва да се храни редовно и разнообразно – това заздравява силите на организма и повишава качеството на кръвта. Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. Кръводарителя трябва да е сигурен, че е здрав и отпочинал. След кръводаряването се приемат повече калорични течности и храни.

 Каква е  процедура за даряване на кръв?

Попълва се въпросник относно вашето здравословно състояние.

Следват:

  • Преглед и личен разговор с лекар.
  • Предварително изследване на кандидат кръводарителя - вземат се няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и хемоглобин. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава.
  • Кръводаряване - количеството на дарената кръв е между 405 и 450 мл. Сакът, в които тя се събира, има специален разтвор с обем 63 мл. Той подържа живота на кръвните клетки и благодарение на него кръвта и кръвните съставки запазват лечебните си качества в срок до 36 дни.

Важно: Ако по време на кръводаряването дарителят се почувства зле, процесът на кръвовземане се преустановява. В този случай дарената кръв няма качества да се прелее на пациент, но не се изхвърля. Използва се за производство на кръвни продукти с определен лечебен ефект. Описаната процедурата трае най-много 40 мин.

 Какво се препоръчва след кръводаряване?

Компресивната превръзка следва да остане на ръката Ви най-малко 2 (два) часа.

Препоръчваме да не пушите най-малко 2 (два) часа след приключване на кръвовземането.

Не натоварвайте ръката на убождането най-малко 4 (четири) часа след приключване на кръвовземането.

Постарайте се да приемате повече калорични течности и храни в първите 3 (три) дни след кръвовземането. През първите 24 часа обемът на взетата кръв се възстановява напълно. Вегетарианската храна не пречи за възстановявянето.

В първите часове след кръводаряването отбягвайте силно задимени, с висока температура и влажност помещения.

Тези от Вас, които извършват професионално или любителски рискови дейности (пилотиране на самолети, управление на автобуси или влакове, работа с кранове, качване на подвижни стълби или скелета, делтапланеризъм, катерене и гмуркане), следва да изчакат най-малко 12 часа, преди да се върнат към тях.

 За колко време се възстановява кръвта?

Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина