Започва един от големите проекти на Пловдив – ПК „Младост” готов за 2 години с 12 млн. лева

Автор: Благовест Андонов 9263
Започва един от големите проекти на Пловдив – ПК „Младост” готов за 2 години с 12 млн. лева

Първа копка на новия 50-метровия закрит плувен басейн в Пловдив ще бъде направена в петък. Днес кметът Иван Тотев е подписал възлагателното писмо с фирмата изпълнител и надзора.

„Това е още един преходен проект, който оставяме за следващия мандат, но го стартираме в този. Община Пловдив се зае с басейна, когато имаше обществено недоволство. Платихме 300 000 лева за текущия ремонт, който бе в неугледно състояние. И след това обаче този басейн не отговаряше на съвременните изисквания. Има проблем и с ползването от децата и другите пловдивчани.  Този проект, който включва целия плувен комплекс – два басейна и център за рехабилитация, ще бъде един от най-важните”, каза Иван Тотев.

„Главболгарстрой” ще строи басейна за изграждането на плувен комплекс „Младост” на стойност 12 млн. лева с ДДС.  По другата позиция – за инвеститорски и авторски контрол на проекта бе избрана фирмата „Пловдивинвест” АД. В бюджета има 500 хил. лева за него, а останалото финансиране ще се търси в следващия мандат.

Проектът включва открит 50-метров плувен басейн с олимпийски размери и трибуна за 1000 места, който трябва да се изгради на мястото на стария – до диспансера и закрития басейн „Младост“.   То трябва да бъде изградено до  2021 година, като то може да приема състезания по световен мащаб. Басейнът ще бъде единствен у нас, който ще отговаря на всички изисквания на Международната федерация по плуване.  

Друга задължителна екстра е гъвкавото разпределение на дължината – чрез специален мост, който се движи електронно в самото корито и може да прегражда басейна до 25 метра – за детски състезания. Електрониката е Омега – мерцедеса в тази област. Също така съоръжението ще бъде снабдено с обезмъгляваща инсталация, с каквато не разполага нито един басейн в България.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина