Запази НОЩта за Пловдив! Нощта на музеите и галериите се завръща под мотото “Общо място”

Автор: Plovdiv Now 24652
Запази НОЩта за Пловдив! Нощта на музеите и галериите се завръща под мотото “Общо място”

Най-дългата НОЩ на Пловдив се завръща в годината на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“ за четиринадесето издание, отново в три вечери – 13-ти, 14-ти и 15-ти септември.

Стартирало като „Нощ на музеите и галериите“ през 2005-а година по инициатива на Веселина и Катрин Сариеви (основатели на фондация „Отворени изкуства“), днес събитието е съвкупност от множество местни, национални и международни проекти, разширяващи културната карта на Пловдив. В последните години фестивалът събира аудитория между 40 и 60 хиляди души.  

130 специални събития в 75 пространства ще видим в 14-тата Нощ на музеите и галериите - Пловдив 2019. След едногодишна пауза, НОЩ Пловдив се завръща между 13 и 15 септември 2019 г. под мотото “Общо място”.

Акцентите в многото и разнообразни събития на НОЩта са създадени специално за нея и формират кураторската ѝ програма, съставена от Владия Михайлова.

Част от тях ще влязат през “задния вход” на Стария град, разкривайки една по-малко популярна част около Източната порта, други ще запознаят жадните за съвременно изкуство посетители с работата на обещаващи артисти от Австрия и България, представена от кураторите на Колекция EVN в централната част на града, и ще отворят отново вратите на детмаг “Снежанка” с изложбата Open Art Files, посветена на историята на съвременното българско изкуство и курирана от Вера Млечевска, куратор и на Българския павилион на 58-ото Биенале на изкуствата във Венеция.

И трите събития - изложбата “Общо място” в Данчовата къща, къща Стамболян и публичното пространство при Източната порта, изложбата с български и австрийски автори и изложбата Open Art Files в детмаг “Снежанка”, са инициирани, продуцирани и организирани от фондация “Отворени изкуства”.

Освен тях, основна част на НОЩта по традиция от нейното основаване през 2005 г. ще бъдат Пловдивските музеи, галерии и ателиета. Те ще представят изложби и артисти по специални проекти към НОЩ Пловдив и като част от годишната им програма. За своята “бяла нощ” живият град ще отвори и много читалища, библиотеки, религиозни храмове и общностни центрове.

В Клуб и Музика културата ще се пренесе в неформална, но не по-малко вълнуваща атмосфера, а детската програма, т.нар. Малка НОЩ, ще включва специални събития и много приключения за най-малките посетители на 3-дневния фестивал.

Между 13 и 15 септември споделените пространства на Пловдив - улици, площади и градини - също ще бъдат артистично трансформирани и ще се превърнат в истински медии, благодарение на дигиталните събития от Creative Media Lab в Античния театър, които изследват взаимодействието между изкуство и нови технологии, развивайки средата с интерактивана лабораторна атмосфера. Куратор на Creative Media Lab е визуалният артист, сценограф, художник и видео дизайнер Петко Танчев.

НОЩта се организира от Open Arts Foundation с подкрепата на фондация “Америка за България” и EVN и е част от програмата на “Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Повече подробности и детайли за цялата програма на НОЩ/Пловдив ще бъдат разкрити съвсем скоро. А дотогава „Запази НОЩта за Пловдив – 13, 14, 15 септември“!

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина