Забраниха използването на четвърти пестицид, опасен е и за пчелите, и за хората

Автор: Plovdiv Now 3906
Забраниха използването на четвърти пестицид, опасен е и за пчелите, и за хората

Четвърти пестицид се включва в забранените от ЕС вешества, защото е опасен за пчелите. Това съобщиха от Европейската комисия и Европейският орган за безопасност на храните, цитирани от ДПА.

Намаляването на пчелите през последните години се свързва с използването на пестициди в селското стопанство. Пчелите играят важна роля в опрашването на насажденията и затова намаляващата им популация буди притеснения, свързани с икономиката и храните.

Миналата година държавите от ЕС решиха да забранят използването на открито на три неоникотиноида - клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам, които увреждат централната нервна система на насекомите, включително пчелите.

Сега към този списък ще бъде прибавен тиаклоприд. Решението бе взето днес от експерти, представляващи страните членки на ЕС, съобщи в Туитър Европейският орган за безопасност на храните.

"Тиаклоприд: Страните членки подкрепиха предложението ни за изтеглянето на неоникотиноида от ЕС заради неприемливите рискове (за пчелите, водите и хората)" се посочва в съобщението в Туитър.

През януари Европейският орган за безопасност на храните публикува независима оценка за тиаклоприда.

Докладът подчертава притесненията от навлизането на тиаклоприда в подпочвените води и установява, че няма достатъчно данни да се оцени рискът за потребителите, изложени на веществото, както и за птиците, бозайниците, водните организми, пчелите и растенията, освен тези, за които пестицидът е предназначен, отбеляза говорителка на службата.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина