За задушницата утре: Лесна рецепта за варено жито

Автор: Plovdiv Now 6248
За задушницата утре: Лесна рецепта за варено жито

В навечерието сме на Архангеловата задушница, една от трите големи в църковния календар, заедно с Месопустната и Черешовата. Задължително се раздава варено жито в подавките с храна, които приготвяме в памет на близките ни покойници.

Ето една лесна и бърза рецепта как да приготвим жито за задушница. Необходимите продукти са 500 грама жито, 1 чаена чаша смлени орехи, една опаковкка смлени обикновени бисквити, 1 супена лъжица настъргана лимонова кора, 1 чаена чаша пудра захар. По желание могат да се добавят и стафиди - около 100 грама или други сушени плодове, нарязани ситно.

Житото се накисва в хладка вода с щипка сол за няколко часа според времето, с което разполагаме. След това се вари във вода, която го покрива с 1-2 пръста, на тих огън до омекване и леко разпукване.

Свареното жито се отцежда от водата и се разстила върху памучна кърпа пласт с дебелина не повече от един сантиметър, за да се извлече възможно най-много от влагата в него. Оставяме го така поне час.

Настъргва се лимонът, смилат се орехите и бисквитите, които могат да бъдат заменени и с галета. Всички продукти се смесват добре. Готовото жито се слага в подходящ съд или в отделни чашки, поръсва се обилно с пудра захар.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина