За трета поредна година Пловдив ще е домакин на TEDxPlovdiv

Автор: Plovdiv Now 3357
За трета поредна година Пловдив ще е домакин на TEDxPlovdiv

За трета поредна година Пловдив ще е домакин на TEDxPlovdiv.  Градът с богатство на култура, изкуство, история отново ще вдъхнови всички, в духа на Ideas Worth Spreading. Идеята на TEDx е да обедини хора, споделящи опит и вдъхновение.

TED е организация с нестопанска цел, посветена на идеите, които заслужават да бъдат споделяни (Ideas Worth Spreading). Началото й е поставено през 1984г. под формата на конференция, която събира хора от три сфери: технология, забавление, дизайн. Оттогава обхватът й се разширява все повече.

Заедно с двете годишни конференции - TED в Лонг Бийч и Палм Спрингс всяка пролет и конференцията TEDGlobal в Единбург, Великобритания всяко лято,  TED включва спечелилият много награди TEDTalks видео сайт, Проектът за Свободен Превод , TED Talks, вдъхновяващата TED Fellows и програмите TEDx, както и Годишните TED Награди.

Събитието, с участието на 12 лектори, е еднодневно на 13 април, от 10:00 ч. до 18:00 ч. в Драматичен театър-Пловдив.

Второто издание на TEDxPlovdiv се проведе на 28 април 2018 г. като събра 13 лектори, сред които заместник – кметът Стефан Стоянов. Миналата година темата на формата беше “United” (Обединени), разделена в три панела.

В първия панел “Обединени иноватори”, заместник-кметът Стефан Стоянов разказа за своята визия за образование без революция. След него на сцената се качи друг местен политик – Йордан Иванов, който разказа как се разпределят публичните средства. Варненският блокчейн специалист Галин Динков разказа как новата технология блокчейн, може да се използва за решаване на редица публични проблеми. Сред лекторите на този панел беше и американски филмов продуцент, който оперира от Пловдив и нашумелия дизайнер в реалити шоуто MasterChef – Георги Ангелов.

Втория панел “Обединени неразказани истории” откри кинорежисьорът на култовите предавания “Каналето”, “Другата България” – Димитър Коцев. Той разказа как всички истории на света могат да се сведат до 8 сценария. Гергана Райжекова изстреля публиката в космоса с темата за българската космонавтика. Веднага след нея Милен Великов сподели за опита си с родителите, които влияят на децата си при избора на кариера. В тази връзка артистът от Тимишуара, Михай Тот, сподели как неговите родители са го накарали да бъде архитект и само след като е последвал мечтата си да бъде артист е започнал да се чувства щастлив. Панелът завърши с музикално изпълнение, което докосна всеки присъстващ от известния и на китайския музикален пазар – Мирян Костадинов.

Лекциите завършиха с трети панел “Обединени заедно” с темите на Юлиян Добрев, за причините да излезем от зоната си на комфорт и Тодор Терзиев, с формулата за успеха.

Разнообразието на темите и лекторите дадоха на всеки гост по нещо, с което да се обогати. Всеки лектор бе с дълга подготовка, от началото на февруари, и участвал в 4 репетиции с цел да представи идеята си по най-добрия начин. Всяко положено усилие и труд показаха, че сцената на TEDx не е за подценяване и че накрая всяко усилие си заслужава.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина