Родопският клин е емблематично българско ястие. То се приготвя с майсторлък, защото корите трябва да се разточат, да бъдат фини и еластични. Запазена марка е на родопчаните, но нищо не пречи да се опитаме да го приготвим, дори и да сме начинаещи в кухнята. Предлагаме ви рецепта с готови кори.
Продукти: 4-5 готови кори за баница 200-250 г сирене 1 малко пакетче масло 3 яйца 200-300 грама ориз 1 к.ч. прясно мляко сол на вкус, ако е необходимо
Начин на приготвяне:
Сварете ориза, оставете го да изстине и след това прибавете към него сиренето, малка част от маслото, млякото и яйцата. Намазнете много добре достатъчно голям тиган или кръгла тава. Сложете 2-3 кори и разпределете плънката. След това покрийте с още 2-3 кори, завийте краищата им и намажете обилно с разтопено масло. Печете на добре загрят тиган около 6-7 минути.
След това внимателно обърнете клина върху поднос и го върнете в тигана от неизпечената страна. От двете страни трябва да стане златистокафяв, след което може да го сервирате. Родопския клин може да изпечете и в предварително загрята фурна на 180 градуса, като тогава не се налага да се обръща.