За министър на детето и семейството и детски омбудсман настояват социални специалисти

Автор: Добринка Димова 4031
За министър на детето и семейството и детски омбудсман настояват социални специалисти

За създаване на Министерство на детето и семейството и избиране на отделен омбудсман настояха от Национална мрежа за децата по време на пресконференция, организирана едновременно в 12 града в страната днес. Задачата на министърът ще бъде да осигури комплексен подход към проблемите, пред които се изправят децата и техните родители. Този лидер ще води обществения дебат, ще обединява, координира и предлага политики, които да отговарят на различните потребности на всяко едно дете и неговото семейство в Министерски съвет заедно с всички министри и държавни ведомства. Ще отстоява правата и интересите на децата и семействата във всички системи – здравна, образователна, социална, правосъдна.

„В момента в България има над 20 различни нормативни и поднормативни акта, планове и стратегии, които регламентират и планират подкрепата, което я прави разпокъсана и дори понякога политиките в различните сектори – образование, здравеопазване, социална грижа, си противоречат и си пречат. Ако имаме министър, той ще може да предоставя на парламента по-добра основа за разработване на законодателни промени и социални политики и да има участие в планирането на държавните инвестиции в децата и подкрепата на родителите”, посочи по време на пресконференцията в Пловдив психологът Елка Налбантова, програмен директор на Националната мрежа за децата, която обединява 152 организации в социалната сфера.

91% от родителите, до които Мрежата се е допитала, смятат, че държавната политика в подкрепа на семейството е неефективна. Съществена част от техните критики са свързани с качествени услуги за децата, както и с ресурсите, отделени от държавата за подкрепа на семействата. Както и с липсата на координация между различните институции.

„Най-честите препоръки, които чуваме от деца и родители по време на подготовката на годишния ни доклад „Бележник”, са свързани с факта, че между държавните институции и хората има огромна пропаст. Често хората не смятат, че са чути, и не вярват, че нещо може да се промени. Затова и за поредна година поставената средна оценка на държавата в грижата за децата е 3.00”, обясни Елка Налбантова.

Според директора на КСУДС – Пловдив Неда Петрова заради голямата натовареност и нереалистични очаквания към Дирекция Социално подпомагане, тя не може да си върши адекватно работата. Но един министър може да следи и да разпредели работата между отделните институции. „Крайно време е да осъзнаем, че институциите не трябва да бъдат насочени към децата в риск и тези с увреждания, а към всички деца. За да не се стига до там те да попадат в институциите”, категорична е Петрова.

„Когато става дума за това, че институциите не разговарят с гражданите, това е половината от проблема. Също толкова тревожно е, че институциите не разговарят една с друга. А за да има такъв диалог, трябва да има система, която да ги обединява”, отбеляза и психологът Ренета Венева, изпълнителен директор на Национален алианс за работа с доброволци. Тя постави и друг много важен въпрос – как овластяваме децата и младите хора да участват в диалога? „Овластяването трябва да стане във всяка детска градина, във всяка общност. Имаме отговорност да чуем от какво имат нужда децата през тяхната сензитивност, през техния живот. Нашите деца не са научени да говорят за проблемите и да търсят решение. Нямат усещането за партньорство. Те са едни консуматори на политики, към които нямат никакво отношение. И това трябва да се промени”, смята Ренета Венева.

И трите дами се обединиха около мнението, че това, което се случва в последните месеци у нас, все пак е позитивно, тъй като темата за детето и семейството е поставена в обществото. Неда Петрова посъветва родителите да не се плашат да говорят за проблемите си и да не приемат социалните работници като врагове, които искат да отнемат детето им. До извеждане на детето от дома се стига на много късен етап, едва след като разговорите и работата на различните институции с родителите не са дали резултат.

Съветът на специалистите е да се разговаря и да се търси помощ. Повече от година и половина работи националната телефонна линия за деца 116 111, където може да се сигнализира за проблем. Вече е създадена и Фейсбек група „ЗА по-добра държава НА децата ни”. Там всеки може да следи актуалната информация за детето и семейството.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина