Японски театър се качва на сцената Античния

Автор: Валерия Василева 4934
Японски театър се качва на сцената Античния

Акцентите в програмата на „Пловдив 2019“ и одобрените проекти с фокус японска култура бяха представени на годишната среща на Борда на директорите на неправителствената организация EU Japan fest в Токио. На престижния форум тази година взеха участие заместник-директорът Виктор Янков и Христо Гюлев, член на Управителния съвет на фондацията.

Японската организация, заедно с фондация Пловдив 2019, след обявена отворена покана към артисти и културни организации, одобри общо 16 проекта. Силното японско присъствие ще качи на сцената на Античен театър театър НО, а публиката ще може да види още впечатляващ спектакъл с театър Бунарко в Държавен куклен театър- Пловдив, емоционален Буто-танц пърформанс, също и демонстрации на бойни изкуства, икебана и Аниме фестивал. За реализацията им до края на годината ще бъде разпределена сума над 250 хил. лв. Японската страна ще се включи с подпомагане от повече от 150 хил. от общата сума.

След като представиха програмата, Янков и Гюлев се включиха и в работни срещи с управляващите директори на компаниите Тойота, Митсубиши, Панасоник, Никон и др. Световните гиганти са спонсори на организацията, която от своя страна традиционно подкрепя проекти на градовете, спечелили титлата културна столица на Европа. По покана на фондацията през септември ще гостува и новият председател на EU Japan fest Масакузо Токура, с който ще продължат и разговорите за сътрудничество и партниране и след годината на титлата.

Предстои фокусът върху японската култура да бъде представен и през фото проект, тристранно сътрудничество между Матера, Пловдив и японската провинция Точиги.

EU Japan fest е неправителствена организация, която подпомага сътрудничеството между японски и европейски творци и публики като предоставя възможност за кандидатстване за субсидия по реализиране на проучвателни пътувания и проектни инициативи. Организацията съществува от 1992 г. и е целенасочено обвързана с инициативата Европейска столица на културата, като подпомага активното представяне на японски творци и арт мениджъри в Европа и предоставя възможност за обмен на европейски експерти и артисти, които да осъществяват посещения и проекти в Япония. От своето съществуване ЕУ Джапан Фест е подкрепила и участвала в програмата на над 40 града европейски столици на културата в близо 30 държави, като това я прави единствената организация в света, която е сътрудничила с всички последователни градове столици на културата.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина