Януари е месецът на Йордан Радичков в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 8242
Януари е месецът на Йордан Радичков в Пловдив

Стартира проектът „Януари. Месец на Радичков“, с който Пловдив ще отбележи 90 години от рождението на един от най-самобитните майстори на словото у нас.

Инициативата ще започне с фотоизложбата „Неосветените дворове“, която ще бъде открита на 13 януари от 16:00 часа в „Мексиканско изкуство“ на Градската художествена галерия. Тя е и един от акцентите в откриващия уикенд на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Експозицията разказва за вълнуващото приключение на автора из далечния Сибир през 1964 година, когато се ражда и едноименният пътепис. В същият ден от 14:00 часа с вход свободен в клуб Фарго ще се прожектира и единственият документален филм за Йордан Радичков - „Черказки хроники“ на режисьора Димитър Петков.

Откриването на изложбата ще бъде съпътствано с представяне на самостоятелната книга „Сибирски тетрадки“ на Йордан Радичков. Тя съдържа записките на автора от пътуването му до Сибир и е единственият запазен документ за творческия му процес. Това е и първото издание на бележките в най-пълния им вид. „Сибирски тетрадки“ е един вълнуващ и нередактиран текст, който в синтезиран вариант чертае книгата „Неосветените дворове“ и представя живите и неподправени впечатления на Радичков от комплексния и суров живот из сибирските земи. Книгата ще бъде п,едставена от проф. Инна Пелева пред гостите на откриването на 13-и януари.

В качеството си на специалист и съставител на вече девет тома от поредицата "Събрани съчинения“ проф. Пелева ще води и разширен разговор за творчеството на Радичков с фокус „Неосветените дворове“. Той ще се състои на 19-ти януари от 14 часа.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина