Янка Рупкина ще бъде в журито на конкурса “Орфееви таланти“ в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 6267
Янка Рупкина ще бъде в журито на конкурса “Орфееви таланти“ в Пловдив

Голямата народна певица Янка Рупкина ще оценява изпълненията на участниците в най-мащабния фолклорен състезателен форум у нас – националният музикално-фолклорен конкурс „Орфееви таланти" от 21 до 23 март във Военния клуб. Заедно с нея в журито влизат и проф. Милчо Василев и проф. д-р Костадин Бураджиев. 

Присъствието на голямата певица от Странджанския край още повече ще стимулира участниците. Самата Янка Рупкина извървява дълъг път, за да се превърне в един от най-обичаните гласове на България. Тя запява народни песни от малка и чак на 22 години печели първа награда от събора-надпяване в село Граматиково. Сред гостите на събора са и видни фолклористи, които я канят в София на конкурс на Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио, който Рупкина печели. От 1960 г. в продължение на 30 години е негова солистка. Прави много записи за фонда на БНР, издава няколко грамофонни плочи в „Балкантон“, снима много филми за БНТ.

Така конкурсът "Орфееви таланти" ще се превърне в уникална възможност за участниците да общуват и да се докоснат до голямата певица. Очакванията са в събитието да се включат 5000 участници от всички краища на България.  Официалното откриване е на 21 март, а конкурсната част ще върви на 22 и 23 март.

Класираните участници на първо, второ и трето място в направленията „Индивидуални изпълнители – народно пеене и народни инструменти (кавал, гайда, гъдулка и тамбура)“ в четвърта възрастова група (8 – 12 клас) ще получат едногодишни парични стипендии от Министерство на културата.

За пръв път през тази година целеви парични стипендии от ведомството ще получат и участниците в същите направления, но и в трета възрастова група (5 - 7 клас).

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина