Второкласници от Пловдив “осъдиха“ крадец на 5 години затвор

Автор: Plovdiv Now 1038
Второкласници от Пловдив “осъдиха“ крадец на 5 години затвор

Ученици от II-ри „б“ клас на ОУ„Алеко Константинов“ бяха специални гости днес на Апелативен съд – Пловдив по време на 25-тото издание на инициативата „Час на класа – Съдът отблизо“. Инициативата е създадена по идея на магистрати от Апелативен съд през 2015 година. През 2018 година тя за първи път беше представена извън Пловдив, а именно в Районен съд – Стара Загора. До сега в „Час на класа“  са участвали над 750 деца от различни училища в Пловдив, Чирпан и Стара Загора.

Второкласниците от ОУ„Алеко Константинов“ бяха посрещнати от изпълняващия функциите председател на Апелативен съд – Пловдив съдия Вера Иванова, наказателния съдия и автор на инициативата Христо Крачолов и от административния секретар Гергана Узунова.

Децата  останаха впечатлени от мерките за сигурност на входа на Съдебната палата. Те наблюдаваха как работи скенера, през който на задължителна проверка минава багажа на всички посетители. За малко повече от час емблематичната зала № 1 на Апелативен съд – Пловдив се превърна в класна стая.

Учениците се включиха в разпознаване на „нападател“, който е извършил грабеж на мобилен телефон. Инспекторите Живка Иванова и Филип Маровски от Базовата научно-техническа лаборатория на МВР в Пловдив демонстрираха пред децата как се свалят отпечатъци от веществено доказателство, открито на местопрестъпление. След това петима второкласници облякоха черни тоги и застанаха на местата на съдебния състав в залата. Други техни съученици влязоха в ролите на прокурори и адвокати. По време на „играта“ на съдебен процес на подсъдимата скамейка застана мъж, обвинен в  грабеж на мобилен телефон от ученик в парка. Учениците, влезли в ролите на съдии, прокурори и адвокати, задаваха много въпроси на „подсъдимия“, а накрая произнесоха „присъда“.

В ролята на техен учител влезе съдията в Апелативен съд – Пловдив Христо Крачолов. Той им разказа какво е съдебно дело, колко вида дела има и какво е специфичното за тях. Съдията обясни на учениците, че Темида е богинята на правосъдието. Тя винаги е с превръзка на очите, която символизира справедливостта. Темида не се интересува  дали пред нея стои беден или богат. Без да се влияе от външния му вид тя само изслушва и мъдро решава. В ръцете си Темида държи везни, които символизират, че пред закона всички са равни, а в ръцете й има меч, с който привежда в изпълнение присъдата, когато прецени, че подсъдимият е виновен.

С много емоции беше посрещната демонстрацията на служителите Яница Стефанова и Димитър Гевезов от областно звено „Съдебна охрана“ към Министерството на правосъдието. Униформените направиха презентация на използваните в пряката им работа оръжия и демонстрираха помощни средства, както и различни техники при конвоиране на задържани лица.

Учениците научиха какво работят съдебния секретар и  съдебния репортер. Те  изгледаха с любопитство  репортаж на БНТ – Пловдив за дело с голям обществен интерес и научиха как се подготвя телевизионна новина.

Съдия Вера Иванова награди с грамота всеки от участниците, като ги поздрави за отличното им представяне в „Час на класа“.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина