Вторият фронт в битката за Пловдив определя съдбата на града, Георги Колев със забележителен ръст

Автор: Благовест Андонов 787
Вторият фронт в битката за Пловдив определя съдбата на града, Георги Колев със забележителен ръст

Сериозно разместване на политическите сили в пловдивския Общински съвет може да очакваме след изборите тази седмица, показва изследване на „Алфа Рисърч”. Докато погледите се приковани между битката между Здравко Димитров и Славчо Атанасов за градоначалник, то в местния парламент под тепетата може да има победител, който малко слагаха в сметките преди началото на кампанията.

Според извадката на „Алфа Рисърч” втора политическа сила в Пловдив може да се окаже ЗС „Александър Стамболийски”, която единствено да бъде зад ГЕРБ.  Оглавената листа от Георги Колев показа различно лице по време на кампанията, като тя може да се определи като единствената, съчетаваща експертност с изцяло гражданско участие.

Основните изводи от изследването показват, че листата на ЗС „Александър Стамболийски” се откъсва със сериозна разлика пред тази на Дани Каназирева, като със сегашната инерция, тя  може да изпревари БСП и НФСБ/ВМРО, които са съвсем малко пред нея. В извадката е записано:

„ГЕРБ запазва високите си нива на подкрепа с 22,4% , а БСП заема второто място с 10,4%. Коалицията НФСБ(ВМРО – БНД) груби подкрепа и остава трета с 8,1%, като известна част от привържаниците на Атанасов се колебаят дали да подкрепят и листата. Набиращият потенциал Земеделски съюз „Ал. Стамболийски” е със 7,8%. Съюз за Пловдив остава пети с 5,3%, следван от ДБ с 3,2% и ДПС с 2,2%. Останалите листи събират подкрепа под 2%”

Подкрепата към Георги Колев продължава с възходящ тренд, след като на практика той стартира от нулата предизборната кампания. За три седмици близо 23,4% от пловдивчани са добили позитивни впечатления от Георги Колев. Според изследването най-големият потенциал за вдигане на своя резултат има именно пловдивският адвокат. По време на кампанията той успя да се утвърди като истинския мажоритарен кандидат, зад който не стои мощна политическа формация.  

Не без значение  е и предизборната платформа на Георги Колев и екипа му. Те заложиха на нови и различни идеи, като фокусът им не е само решаване на текущите проблеми, а и визионерски подход за развитието на града и общината.

От друга страна стои и очаквания спад на Дани Каназирева, която сама си бе сложила определението за „гражданския и мажоритарен кандидат”.  От изследването ясно личи, че тя е кандидатът с най-голям процент негативни нагласи към нея с цели  с 40%, а позитивните са едва 25%.   Това се дължи и на двойнственото политическо поведение на Каназирева през последните 4 години – неясната граница между това дали е в управлението с Иван Тотев и ГЕРБ или в опозиция.

В изследването  на „Алфа Рисърч” е записано още:

„Георги Колев – изключително бърза разпознаваемост. Само за три седмици регистрираме спад на хората без мнение за него от 80% на 57%. Балансът в оценките е 24,4%/19% в полза на позитивните.  На първи тур в кметската надпревара е четвърти с 8,1%, изпреварвайки Каназирева и доближавайки се до кандидата на БСП”.

Други щрихи от изследването показват, че ако трендът продължи Георги Колев има шанс да победи и Николай Радев и да излезе трети в надпреварата за кмет. На практика, кандидатът на БСП не разполага с резерв след пловдивските избиратели, като той обира единствено твърдия електорат на социалистите. Кандидатурата на Радев бе именно това - да се върнат гласовете на БСП, които бяха обрани от Славчо Атанасов на последния вот.

Основните изводи от изследването показват, че последната седмица на кампанията ще бъде съдбоносна за управлението на Пловдив.  Към момента Здравко Димитров води убедително с 29,9% подкрепа, като той отваря широко ножицата спрямо втория по резултат Славчо Атанасов. Кандидатът на НФСБ и ВМРО може да разчита на подкрепата на 22,2%.

„Вторият фронт” – битката за Общинския съвет, обаче ще покаже  и как ще се управлява града през следващите четири години.

Процентите и големия ръст, които трупа Георги Колев и ЗС „Александър Стамболийски” показват, че те могат да стопят малката разлика с БСП за кмет и НФСБ/ВМРО за Общинския съвет. И към момента разликата между тях е в рамките на статистическата грешка.  Социолозите са категорични, че най-голям потенциал за вдигане на подкрепата има именно Георги Колев. Ако той го разгърне, то може да очакваме той да завърши на трето място, а за Общински съвет на второ.

При тази ситуация Пловдив ще има гражданското участие в управлението на Общинския съвет, който градът заслужава.  Нещо повече, при хипотеза, че листата на Георги Колев завърши втора, то общинските съветници на формацията стават незаобиколим фактор в бъдещето на управление на Община Пловдив.

Проучването е възложено и финансирано от ИК "Марица", а изпълнител е "Алфа Рисърч". Изследването е проведено сред 1207 пълнолетни граждани в община Пловдив между 8 и 14 октомври. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина