“Време. Кръв. Пясък.“ - седмата книга на журналиста Екатерина Костова

Автор: Plovdiv Now 3249
“Време. Кръв. Пясък.“ - седмата книга на журналиста Екатерина Костова

"Време. Кръв. Пясък." е заглавието на седмата книга на журналиста Екатерина Костова. В Светлата седмица след Великден тя излиза на книжния пазар, за да възкреси героя от предходиния ѝ роман "Свети Никола от Залива на подковата", изчезнал при една юнска буря през 2014 г. в разбушуваните води край Черноморец. 

В новата книга Никола Зеков се събужда на плажа в чужда държава и друг век. С него се пренасяме в Испания през 1936 г.  Това е началото на Гражданската война, в което политическите страсти бързо се трансформират в обществени и противопоставянето се завихря като циклон, чиято кървава фуния за 3 години смила милиони хора и десетки градове. 

Какво се случва с българина от 21 век? 

Никола ще попадне сред българи от Интернационалните бригади, пристигнали да се борят срещу фашизма и на страната на Републиката. Ще бъде санитар в болница, охрана при специална мисия, диверсант, войник на фронта, пациент след важна битка край Мадрид, помощник на бременна жена, рибар. Ще се стресне от патоса на времето, ще се влюби от пръв поглед, ще погледне смъртта в очите неведнъж, ще бъде приятел, ще бъде баща.

Това е роман за времето, което гримира с кръв лицата на своите деца без значение дали са бебета или старци. Сюжет за невъзможни срещи между българин и българи, испанци, кореец; между "един цървул от Черноморец" и световноизвестните писатели в неговото историческо време Ърнест Хемингуей и Джордж Оруел – тогава просто участници в конфликта. 

Kога чуждата война става твоя лична, какво значи да търсиш враг сред своите, кой ръководи страха, защо обратното на смъртта не е живот, а любов – все въпроси, до чиито отговори героят от романа стига през събития и срещи в Мурсия, Валенсия, Барселона и Аликанте – там, където последно пада Републиката и свършва войната. 

Книгата е издадена с помощта на Програмата на Министерството на културата за подкрепа на творчески проекти в областта на литературата. Посветена е на проф. Светлозар Игов. Редактор е писателят Красимир Димовски, корицата е с картина на художника Юли Шумарев, а дизайнът е на Юлиан Георгиев. 

Екатерина Костова е журналист и писател, носител на награди и в двете области. Автор е на 3 романа  - "Платното на Пенелопа" (1994 г.), "Писма под възглавницата" (2014 г.), "Свети Никола от Залива на подковата" (2017 г.), и на 3 стихосбирки -  "Думите ме носят" (2016 г.), "ОБРАТ-но в себе си" (2019 г.), "Кръстопът на тишината" (2023 г.). "Време. Кръв. Пясък" е седмата книга на Костова.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина