Водещ историк и антрополог дискутира откриващото събитие на Пловдив ЕСК 2019

Автор: Plovdiv Now 5033
Водещ историк и антрополог дискутира откриващото събитие на Пловдив ЕСК 2019

Среща-разговор с д-р Стоян Антонов на тема "Култура за1" организира Асоциацията за култура, етнология и антропология "Медиатор". Събитието е на 24 януари 2019 г. от 18:00 ч. до 19:30 ч. на ул. Гладстон 1, ет. 2, Пловдив /Дом на науката и техниката/.

Темата е провокирана от последните събития, свързани с откриването на Европейска столица на културата Пловдив 2019, затова и срещата е под надслов "Културата за1 (бележки по едно откриване)". Участниците ще си говорят за преживяното и личната гледна точка, както и за социалната диагностика на откриващото събитие.

Откриващото събитие на Пловдив ЕСК 2019 има различни отражения. Факт са разнообразни изказвания, мнения и коментари по темата. Можем ли да погледнем на тях като анализатори на случващото се? Срещата ще представи антропологична гледна точка към подобно събитие и как разбираме и възприемаме случващото се около нас. Разговорът ще засегне и темата за символиката и значението на празнуването заедно като културен факт. Събитието е отворено за дискусия и въпроси по темата.

Д-р Стоян Антонов е историк, антрополог и преподавател в Катедра Етнология ПУ "Паисий Хилендарски" и Председател е на Българско хералдически и вексилоложко общество. Ето и част от водещите  медийни изказвания, за които ще стане дума.

“Защо мотото ЗАЕДНО на Фондация Пловдив 2019 не успя да обедини града под тепетата”; “НАШЕТО ЗАЕДНО НЕ Е ТЯХНОТО #ЗАЕДНО” - изт. mediacafe.bg

“Понятието „култура“ включва в себе си изкуствата, но не се ограничава само до тях.“ – коментар от профила на диригента и директор на Софийска филхармония Найден ТОДОРОВ (изт. „Площад Славейков“)

“Европейската столица на културата (ЕСК) не запълва дупки и не поправя табла на спирките за градски транспорт. Нейно задължение е да се грижи за духа, а не за бита! […] Хайде, бе, хора! Недейте обичайте служителите на общината, тези на ЕСК, ако искате и себе си не обичайте, обаче дайте му малко любов на този град.” - изт. Стефка Георгиева от divisamodivi

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина