Внедряват роботизирана хирургия със системата ДаВинчи Х в болница “Каспела“

Автор: Plovdiv Now 107109
Внедряват роботизирана хирургия със системата ДаВинчи Х в болница “Каспела“

Добри новини пристигнаха от една от водещите пловдивски болници. Проф. д-р Росен Димов д.м. професор към „Катедра по Хирургия“ – Медицински Университет, Пловдив и Завеждащ „Клиника по Хирургия“ – УМБАЛ “Каспела“, Пловдив разказа за това в социалните мрежи, придружавайки новината с множество снимки и огромна радост от успеха и възможността пациентите да се възползват от предимствата на най-новите технологии в хирургичната наука и практика.

Ето какво разказа проф. Димов:

След близо едногодишно проучване на оперативната дейност на клиниките по хирургия, гръдна хирургия и урология в УМБАЛ ”Каспела”, представителите на Intuitive за Източна  Европа и директора на УМБАЛ ”Каспела”, проф. д-р Илиан Дойков сключиха договор за стартиране на проект “Роботизирана хирургия със системата ДаВинчи Х” в болница „Каспела“. Последва период на онлайн обучение.

В началото на ноември в болницата бе инсталиран тренировъчен робот оборудван със симулатор и започна обучение на екипите на място в условия, близки до реалните. След интензивна работа на макети, симулатора и на живи тъкани, на 2 декември и полет до Барселона в “Centro de Medicina Comparativa y Bioimagen”  бе направен последен трейнинг на животни и разбира се финален изпит за сертифициране.

На 3 декември бе направена финалната крачка-успех за отбора и придобиване правото за старт на работата на центъра.

На 11 декември пристигна и новата апаратура. Следващата седмица ще бъде инсталиран и готов за работа DaVinci X с  всичките си най-нови компоненти, инструменти и софтуер. По този начин още от самото начало на новата 2021 година „Каспела“ и екипът от висококвалифицирани и обучени лекари ще може да предложи на своите пациенти възможността да се възползват от предимствата на най-новите технологии в хирургичната наука и практика.

„Нека си пожелаем “На добър път” и “Безаварийно каране”.  Голямо благодаря на ръководството на УМБАЛ ”Каспела” за смелостта в тези най-трудни дни, да инвестира колосална сума за поддържане на най-високите стандарти в хирургичната практика. Поздрав!“, написа още проф. д-р Росен Димов.

Хирургичната система да Винчи е една от първите минимално инвазивни хирургически системи с помощта на роботи, изчистени от FDA. Днес семейство системи и технологии на да Винчи се използва от хирурзите във всички 50 щати на САЩ и 67 страни по света.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина