Влошава ли се акнето през лятото?

Автор: Plovdiv Now 1748
Влошава ли се акнето през лятото?

Топлината и влажността карат кожата да се поти повече и да произвежда повече себум (мастен секрет), което може да доведе до запушени пори и влошаване на акнето. Горещините не причиняват непременно акне, но със сигурност могат да допринесат за появата му.  Хората, които не са преминали към лятна рутина за грижата към своята кожа може да използват продукти, които са твърде тежки и изострят появата му.

Няколко проучвания показват връзка между летните месеци и развитието на акне. Едно от тях дори разгледа тенденциите в Google, за да види дали търсенията, свързани с акне, са се увеличили през лятото, за разлика от други периоди от годината. Но акнето не се влошава поради излагане на слънце. През повечето време това е свързано с повишено производство на себум и изпотяване, което се случва с покачване на температурите, което води до запушване на порите.

Акнето е многофакторно състояние. Може да бъде повлияно от определени хормонални промени, които присъстват в тялото. Влошава се в областите с повишено производство на себум в порите. Но всичко започва със запушване на порите и образуването на комедони. По-горещите температури и голямото количество слънчеви лъчи ни карат да нанасяме повече слънцезащита, но при не добре почистена кожа и смесването на пот води до влошаване на състоянието. 

Използването на агресивни почистващи препарати всъщност може да лиши кожата от необходимата естествена хидратация, което след това стимулира мастните жлези да отделят повече себум, което влошава акнето. Вместо това е добре да бъдат заместени с нежни почистващи препарати, които съдържат салицилова киселина, бензоил пероксид или алфа хидрокси киселини (AHA). Кой почистващ препарат е подходящ зависи от конкретна ситуация и тип кожа – суха, мазна, чувствителна или комбинирана кожа.

Салициловата киселина е подходяща за борба с акнето в горещините - може да проникне в порите на кожата, отпушва ги и омекотява кератиновия слой. Освен това действа противовъзпалително, което е допълнителна полза за тези, които се борят с акне. Като кератолитик, разгражда външния слой от мъртви кожни клетки, което спомага за ускоряване на ексфолирането. 

Бензоил пероксид прониква дълбоко в порите, за да може да стигне и да убие бактериите, които причиняват акне. Екстрактът от зелен чай е естествена антибактериална съставка, която също се бори с бактериите и акнето.

Не е нужно да страдате от акне през лятото, за да направите някои промени в рутинната си грижа за кожата. Например преминаване от по-тежки продукти към грижа за кожата на водна основа, бореща се с акне, и да не се позволява на потта и мръсотията да блокират порите, което може да влоши състоянието. Също така може да се правят дерматологични процедури, подпомагащи грижата за кожата през лятото.

Промяна в рутината за почистване. Измиването на кожата след изпотяване е важно през лятото, твърде честото почистване всъщност може да причини влошаване на акнето и поява на нови комедони. Въпреки че премахването на излишния себум е важно, отстраняването на твърде много от него може да причини дразнене или възпаление. Когато кожата стане суха, това може да доведе до повишеното му производство . 

Вместо да се мие лицето прекомерно, опитайте се да планирате рутината за почистване около тренировки или време на открито, така че последователно да се почиства кожата и да не бъде повече от два пъти дневно. Използване на нежен почистващ препарат и нанасяне на хидратация веднага след душ или измиване на лицето. Почистващият препарат с пяна често е добър вариант, тъй като е лек и лесен за пълно изплакване от кожата.

В допълнение към поддържането на лицето и тялото чисти, не бива да се пренебрегва скалпа, пише puls.bg. Топлината на лятото означава повече изпотяване на главата, което може да доведе до по-бързо омазняване. Може да се избере шампоан, който ще почисти косата, без да изсушава скалпа.

Некомедогенен слънцезащитен крем. Предразположената към акне кожа обаче може да бъде по-чувствителна към слънцето и изгарянията могат да се появят по-лесно или да причинят повече дискомфорт по време на появата на акне. В допълнение към слънчевите изгаряния, излагането на слънце има много негативни дългосрочни ефекти като рак на кожата и ускорени признаци на стареене като бръчки и тъмни петна. 

За съжаление много слънцезащитни продукти допринасят за запушени пори и появата на акне. Поради тази причина е важно да се използва некомедогенен слънцезащитен крем. Тези продукти за грижа за кожата са формулирани, за да намалят риска от запушени пори. Препоръчително да се използва слънцезащитен крем на водна основа, който е определен като некомедогенен и въпреки това предлага широкоспектърна защита (защита срещу UVA и UVB лъчи) и има слънцезащитен фактор (SPF) 30 или по-висок.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина