Дегустация на домашни и традиционни храни от селата в Пловдивско, срещи с гастрономи и кулинарни експерти от Италия, Албания и България, фермерски пазар и отворена дискусия включваше програмата на Slow Food Пловдив фест, който се проведе вчера в Града под тепетата.
Денят започна с една интересна, съдържателна и градивна дискусия за въвеждането на местните традиционни храни в ресторантьорството. Сред участниците и специалните гости бяха Джон Кук - член на управителния съвет на Slow Food International, Анна Карбони - представител на Slow Food Albania, доц. Десислава Димитрова - национален координатор на Slow Food България, г-жа Снежана Александрова - Областна администрация Пловдив, Велизар Петров - изпълнителен директор на Агенцията за регионално развитие с бизнес център за малки и средни предприятия, шеф Росен Чакъров, Диана Копринкова - основател на Комплекс "Дияна", Мая Апостолова - туристически център Хисаря, Дома на традициите в с. Старо Железаре, читалището в гр. Раковски, производители от с. Цалапица и с.Брестовицаи много други.
По-късно през деня в дегустацията със свои традиционни специалитети се вкючиха кулинарните майстори от близките до Пловдив села. Със сладко от праскови, нектари и ароматни плодови десерти се представиха домакините от с. Храбрино. В дегустацията бяха представени деликатесите Цалапишки бабек, Старожелезарски старец, традиционно пиде, сладка от мента, зелени шишарки, млади орехчета и други вкуснотии от Раковски.
Събитието е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.