Витанов: В тенджерата не може да има коалиция от една или две партии, а поне 3

Автор: Plovdiv Now 3914
Витанов: В тенджерата не може да има коалиция от една или две партии, а поне 3

Трети поредни парламентарни избори, ниска избирателна активност и отново сме пред дилемата ще се състави ли кабинет.

"В България се борят две тенденции - едната е ГЕРБ, ДПС и каквито партии има на статуквото, другите са партиите на промяната. За да има стабилно правителството, едната от тези тенденции трябва да си замине, а другата да остане. Това нещо ще се реши на местните избори", коментира математикът от БАН проф. Николай Витанов.

"Останаха 6,5 млн. мишлета. Виждаме събрани на едно място твърдите електорати на партиите, които са 30%, които гласуват. Останалите 70% са разпръснати във фазовото пространство. Как се управлява такова нещо - много трудно. Най-устойчивият вариант е служебното правителство, то е отместената тенджера. Ако тръгне да се образува редовно правителство, означава да сложите тенджерата на котлона, който е много силен. В тенджерата не може да има коалиция от една или две партии, а от поне 3. С 3 съставки в манджата пак няма да стане, защото интересите са различни", каза още той.

Според математика от БАН при четворна коалиция отиваме в сферата на фантастика, тъй като в България четворните коалиции не работят. 

По думите му ДПС и "Възраждане" трудно ще влязат директно в правителство, а единственият начин е да се направи кабинет с мандата на ГЕРБ. По-вероятно е нещо да се направи с третия мандат, а не с втория на "Продължаваме промяната", отбеляза той пред bgonair.

"Радев държи доста власт в страната чрез служебното правителство. Държава много трудно се управлява с по-малко от 135 депутати. Не виждам как ще се събере такава коалиция. Нещата отиват на служебно правителство и нови избори. Решителната битка ще бъде на местните избори", подчерта проф. Витанов. 

За финал той посочи, че Ковид-19 се активизира и броят на новите случаи расте. Според него ще ни връхлети нова вълна.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина