Витанов: Още не сме в безопасност, не сме под 1500 случая на ден

Автор: Plovdiv Now 3762
Витанов: Още не сме в безопасност, не сме под 1500 случая на ден
Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 22 март даде математикът проф. Николай Витанов. Ето поредният му анализ:
 
Както винаги, първо - пандемията, после - войната. Днес е ден втори на двуседмичното спиране на даването на прогнози от моя страна. Ще ви разказвам само текущата ситуация. Нека и други прогнозисти да се изявят. Юрдечета мои, рецензенти мои от Ганковото кафене. Все едно и също - Витанов ви отстъпва да правите прогнози за някое време, вие окряквате небесата и пишете два пъти повече негативни рецензии. Не, не е време да крякате сега как нищо не разбирам и колко съм грозен. Не е време за патетични речи срещу Витанов в Ганковото кафене. Давайте прогнози за пандемията и войната. Изместете ме. Колко пъти ще да ви давам шанс? Че, хайде де. Измествайте. По вас юрдеци ще крякат и за вас храбо ще пишат негативни рецензии капацитетите в Ганковото кафене. Ще научите много за себе си, дето не сте и подозирали. Хайде, давайте, има още 12 дни.
 
Ситуацията с пандемията днес.
 
1. Базовото репродуктивно число - днес е 0.93. Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива. Това е добре. Здравната система продължава да се разтоварва. "Хари Сердън" е стабилен. Това е констатацията. Хайде юрдечета, хайде капацитети от Ганковото кафене. Какво ще става със сценария "Хари Селдън". Нима ще остане стабилен. Нима проклетият Витанов тъй добре го е изчислил. Не може да бъде! Дайвайте, прогнозирайте. Хайде - крах, смърт, 5 000 000 нови случая на ден. Давайте, де, народът чака.
 
2. Няма суперпожар. Броят на новите случаи днес е висок, но 14-дневната заболеваемост все още спада. Това е добре. Под 1500 случая на ден дифузното разпространение почва да изчезва. Задържим ли под 1000 случая на ден, вероятността да се справем с модифицирания Омикрон е много голяма. Къде сме по тоя път, можете да се ориентирате и сами. Още не сме в безопасност. Не сме под 1500 случая над ен. Ще паднем ли изобщо под 1500 случая на ден? Юрдечета-а-а-а? Стига сте плували из локвите, прогнози, прогнози давайте, да изместите омразния Витанов.
 
3. Да няма препълнени болници. Няма препълнени болници. Продължават да се освобождават легла, които се прехвърлят за други нужди. Няма хаос, няма препълнени болници.
Така ли ще се задържи. Нима проклетия Витанов го е предвидил това от месеци? Не може да бъде това, той нищо не разбира. Я, вместо рецензия от Ганковото кафене да драснете една прогноза, да набиете в земята некадърния Витанов и слава, слава и пари да потекат връз вас. Давайте, сега ви е паднало. Витанов ще си мълчи още 12 дни.
 
4. Да няма тотален локдаун. Няма тотален локдаун. Няма и да има. "Хари Селдън" създава предпоставките за падане на ограниченията. Зеленият сертификат падна. Забележете - точно в указания срок, за който знаехте един месец предварително. Обещаната ви предсказуемост е налице. Лош Витанов, лош, нищо не разбира. Ний тука от кафенето и от локвите, ей сега ще го смажем със суперпрогноза за година напред. Ще му дадем ние един Хари Селдън, даже пет Хари Селдъна ще му дадем. Чакай, туй Хари Селдън не беше ли чипс. Или марка кетчуп беше?
 
5. Смъртността - полекичка спада. Както бе прогнозирано.
Мръсен Витанов, ей. Ей сега като излезнем от кафенето и сритаме юрдеците от локвите отпред и като изплющим една прогноза и смъртността като се вдигне, ще види той. И ще станем известни и всеки ден по телевизията ще ни дават. Да-а-а-а, Витанов, нещастник долен (нали добре плюя по Витанов, а!)
 
6. Украинците и пандемията - пристигащите украинци не вдигат заболеваемостта. Както бе прогнозирано. Знаете горната граница - до 100 000 украинци идващи на месец няма да повлияят съществено на заболеваемостта, в смисъл да обърнат тренда на спад.
Тука какво да кажем. Таз прогноза вече брада пусна. От юрдешкото общество и от Ганковото кафене други прогнози не се виждат. Хайде, бе, Витанов мълчи, ще изтървете кьоравото.
 
7. И тъй - социалната системата се движи все още по предначертаната траектория от обявения ви преди месеци сценарий "Хари Селдън". Нещата са под контрол. Все още.
А как ще са през следващите две седмици, ще ви кажат другите, които искат да прогнозират. Не се притеснявайте, докато те ви осветляват, аз ще продължа да си действам. Прогнози и анализи в пълен обем ще текат всеки ден към компетентните институции.
А докато аз информирам институциите, вие пък ме изместете от публичното информационна пространство. Просто е - само трябва да правите по-добре прогнози от мен.
 
8. Картите. Понеже няма да правя прогнози, две седмици ще караме без картата за прогнозната 14 дневна заболеваемост.
На картата на риска ситуацията покрай гръцката граница е добра днес. Спокойствие значи. Знаете защо я следя. Какво ще става през следващите дни, ще ви осветлят другите прогнозисти. Хайде, информирайте хората, какво има да става
Карти им направете. Що не пробвате. Да видите как лесно се оцветяват. Ама езици за програмиране трябвало да знаете? Ами, ами, един юрдешки език и няколко моливчета в Ганковото кафене стигат. Я какви карти ще изпляскате. Давайте да ги видим.
 
Сега за войната. Тук вече по-сериозно и с прогнози. За войната не съм казал, че няма да правя прогнози.
 
1. Знаете, че аз бях и съм от тези, които писаха, че войната няма да е кратка. Скоро ще стане 1 месец, а аз ви писах за 3 месеца. Процесите, свързани с техническото и рсихическото пречупване вървят с пълна сила.
 
2. Техническото пречупване.
Руснаците не бързат, те методично и без големи жертви намаляват капацитета на украинската армия. Време е количествените изменения да преминат в качествени. Гледаме линията Мариупол - Краматорск - Харков.
От нея засега гледаме Мариупол. Писах ли ви, че украинските националистични батальони там ще се бият до смърт. Писах ви. Става ли така? Става. На някой пука ли му за цивилното население? Не. Ами това е войната. Градът е обсаден. Помощ отникъде няма да дойде. Що не го предават? Виж по-надолу за психическото пречупване.
Иначе процесите по техническото пречупване си вървят. Ако забелязвате какви съобщения се появяват - руснаците удрят украинските ремонтни заводи за бронетехника. Защо - ясно, за да намалят бройката на наличната такава. Не забравяйте, че Украйна е на трето място в Европа по брой танкове в армията си - след Русия и Турция. Да се извадят от строя тези танкове е дълъг процес. Те са около 2500, в момента са извадени от строя 1500. Има още доста. Няма да е кратка тая война, но затова отдавна съм ви писал.
 
3. Психическото пречупване. Тук украинците все още се държат. Не съм и очаквал друго. Но и руският генерален щаб не е очаквал друго, като се има наум сирийският опит. Какво следва оттук - страдание на цивилното население в Мариупол. Едните няма да предадат града, другите ще го сринат - това ви писах нали. Ами ето - едните не искат да предадат града, другите ще го сринат.
 
4. По фронтовете. Основното тук е, че фронтовата линия е много дълга и руснаците ще се опитат да я скъсят, за да могат да концентрират повече технически средства на единица дължина от фронта. Затова украинците се инатят за Мариупол. Падне ли той, линията на фронта започва да се скъсява и това плюс напредващото технологично пречупване на украинската армия не вещае нищо добро за украинската групировка при Краматорск. Която пък седи там, за де не скъсят руснаците съвсем фронта, че Харков ще замине. От другата страна на Днепър украинските сили са сковани заради задачата да пазят Киев и Одеса. Там се чакат бомбардировси за да се намали техническият капацитет на съответните части, докато руснаците разчистят територията до източния бряг на Днепър.
 
Това е положението. Бавно и безмилодстно идва моментът, в който количествените измининия ще преминат в качествени.
Тук няма да пиша какво очаквам да стане. Интерпретирайте си го както намерите за добре. Ако смятайте, че украйнската армия ще пречупи руската - добре, имате право да мислите така. Ако смятате, че руската армия ще пречупи украинската - пак имате право да мислите така. Няма да ви казвам какво да мислите. Даже можете да не четете техническите анализи на урода Витанов, нали така.
Що го четете, той нали е урод. Не е красив крякащ юрдек с цветни перца, нито рецензиращ суперкапацитет от Ганковото кафене. Защото го четете тоя проклетник Витанов, не мога да разбера. Само да се ядосвате с глупостите му. Бойкот, бе! Долу Витанов. И аз няма да го чета.
 
Хайде стига за днес.
Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля.
May be an image of map and text that says
 
 
 
 
 
 
 
Споделяне
 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина