Витанов: Не се очакват подскоци на броя заболели по празниците и след тях

Автор: Plovdiv Now 3249
Витанов: Не се очакват подскоци на броя заболели по празниците и след тях

Нов анализ на пандемията за 05 май 2022 г., представи днес на стената си във Facebook математикът проф. Николай Витанов.

Ето какво написа той:

Преди да почна, кратък коментар по формата. Формата е стандартна, числата всеки ден са текущите за деня. Ако ги следите, бързо ше придобиете интуиция, как се изменя обстановката. Ако изменението ви се струва бавно и безинтересно (няма екшън) то причината е следната: направил съм индексите така, че изменението да е такова с цел по-добра дългосрочна предсказуемост. Няма екшън. Има предсказуемост. И на оснавата на тази предсказуелост може да се взимат решения.

1. Това, което ни очаква в следващите дни е движение на броя на новите случаи нагоре - надолу. Вчера движението бе нагоре. Днес е надолу. Това движение нагоре - надолу се очаква да продължи до към 20-ти май. Знаете, намираме се в зоната на хаоса на броя на новите случаи и очекването за движението на броя случаи е именно такова - да бъде хаотично.
Да видим с чисълца, какво е текущата обстановка.

2. Базовото репродуктивно число - днес е 0.84.
За тези, които не следят - вчера беше 0.85.
Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива. "Втората фондация" е стабилен сценарий и държи здраво фронта. 35 дни след отмяната на извънредната епидемична обстановка. При практическа липса на мерки. Здравната система е подготвена и чака атаката на модифицирания Омикрон. Цел - да го провалим в опитите му да се разпространи масирано в България като го изтикаме към по-топлия период на годината. Виждате, че този план се реализира.

3. Ежедневната проверка за суперпожар. И днес няма. Няма суперпожар. Дифузното разпространение го угасихме.
Това ни е главната защита срещу модrфицирания Омикрон.
Както ви писах, трудно ще му е да го запали отново. Ето, бави се вече 35 дни. И защото угасихме дифузното разпространение преди да махнем мерките, броят на новите случаи на 100 000 човека тук е 10-на пъти по-нисък отколкото в някои страни в западна Европа. На това му се казва - да си направиш сметката.

Ето няколко контролни чисълца днес от индекса на дифузното разпространение
За страната - 0.19
София-град - 0.23
Пловдив - 0.17
Бургас - 0.20
Варна - 0.08

По южните граници
Благоевград - 0.14
Кърджали - 0.17
Смолян - 0.18
Хасково - 0.18
Ямбол - 0.33

Този индекс е различен от базовото репродуктивно число. С
него се следи състоянието с дифузното разпространение по области. Критичната стойност е 1.00. Над 1 - има дифузно разпространине. Под 1 - дифузното разпространение спира или съвсем го няма.
Виждате - обстановката засега е спокойна, стойностите на индекса са в пъти под 1. Има леко повишение в сравнение с вчера.
Дифузното разпространение го няма, "Втората фондация" държи обстановката под контрол. И Гергьовден се очертава да е спокоен. Виждате, че прогнозата, че празниците ще са спокойни, се сбъдва.

3. Проверка за препълненост на болниците. Има ли препълнени болници? Няма. Броят на хоспитализираните и на тези в интензивни отделения полека спада на седмична база.
Нещата са под контрол.

4. Проверка за тотален локдаун. Има ли тотален локдаун? Няма. И локални няма. Забравихте какво беше това локдаун.
Забравихте, защото както " Хари Селдън" , сега и "Втората фондация" стои непоклатимо на пътя на локдауна и не може да бъде заобиколена.

5. Проверка на смъртността. Смъртността - полекичка спада. Броят на дните, в които починалите ще са едноцифрено число, ще се увеличава. Бройката ще върви надолу към 0.
Но бавно.

6. Заключение от проверката - и днес, 35 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. "Втората фондация" е стабилна, здравната система
се справя с проблемите, прогнозата за спокойни празници се потвърди.
Дифузното разпространение е угасено, опитите на модифицираният Омикрон да го запали вече 35 дни са неуспешни. Предстоят дни, в които стойностите на индексите ще се движат нагоре - надолу. Място за притеснение няма.

7. Картите днес. Изглеждат доста добре. Не знам, дали да ви ги показвам всеки ден, измененията са бавни. Защо обаче са бавни? От метематическа гледна точка - бавноизменящите се параметри на системата поробиха бързоизменящите се и ги контролират в момента. Имаме класическа проява на основния принцип в синергетиката - принципа на поробване на параметрите. Повече за синергетиката може да научите от книгите на Хакен и Пригожин, а по-младите и поназнайващи математика - като дойдете дипломанти и докторанти в моята изследователска група. При Мориарти гарантирано ще научите занаята. Пък после ставайте Шерлок Холмовци. Всяко следващо поколение в известна стапен е отрицание на учителите си. Тъй, че ако искаш да станеш Шерлок Холмс, ела да учиш при Мориарти.

Не се очакват резки подскоци на броя заболели по празниците и след тях. Областите покрай гръцката граница са добре. На картата за 14-дневната заболеваемост все още има области в червено. Ситуацията е под контрол. "Втората фондация" се очаква да се справи с вноса на зараза покрай идващите празници и да ни отведе към спокойното лято.
Плановете на зловещия професор се изпълняват. Хайде кандидати за Шерлок Холмовци, идвайте да учите занаята.
Зловещ значи хем зъл, хем вещ. Като прихванете вещината, може е да се справите със злината. А може и да не се справите.
Dark side of the Force is pathway to many abilities some consider to be unnatural.

Може дави се струва странно младежи, но за да се оправяте в българското социално блато, трябва добре да разбирате и да владеете Тамната страна на Силата. Какво ще правите с нея, вече е втори въпрос.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина