Викарият на Дядо Николай – епископ Яков е новият Доростолски митрополит

Автор: Plovdiv Now 8489
Викарият на Дядо Николай – епископ Яков е новият Доростолски митрополит

За нов Доростолски митрополит е избран преосвещеният Константийски епископ Яков, досегашен викарий на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

По решение на Св. Синод на Българската православна църква, в празничния за християните неделен ден, в Синодния параклис "Св. Цар Борис Първи Покръстител" се проведоха избори за нов Доростолски митрополит, съобщава Glas.bg.

В избора взеха участие Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, председател на Св. Синод, както и епархийските митрополити.

Константийски епископ Яков е получил 18 гласа от епархийските избиратели, докато Велички епископ Сионий - игумен на двата ставропигиални манастира Бачковски и Троянски – е с 12 гласа.

Епископ Яков, със светското име Росен Стоичков Дончев, е роден на 7 март 1971 г. в София. След завършване на средното си образование през 1989 г. учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски".

През 1990 г. постъпва в Духовната академия. Преминавайки различни послушания, през 2007 г. с благословението на Пловдивския митрополит Николай постъпва в Баткунската света обител "Свети апостоли Петър и Павел" край село Паталеница, Пазарджишка духовна околия.

От 2010 до 2012 г. е епархийски съветник на Пловдивската митрополия. През 2013 г. със заповед на Пловдивския митрополит е назначен за архиерейски наместник на Пазарджишката духовна околия.

На 14 декември 2016 г. е наречен от Светия синод за Константийски епископ и на 20 декември, Игнажден, в катедралния храм на Пазарджик "Св. Богородица, е назначен за втори викарий на Пловдивския митрополит, на която длъжност е и до днес.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина