Вихра Ерамян поема управлението на Руската, други две школа остават без постоянен директор

Автор: Валерия Василева 10227
Вихра Ерамян поема управлението на Руската, други две школа остават без постоянен директор

Училищните администрации са шокирани от резултатите на завършилите конкурси за избор на директори на 29 учебни заведения в Пловдив и областта. Вчера приключи и последното интервю, което бе вторият етап от селекцията за ръководители на училищата. Кандидатите първо преминаха през изпит тест, на който трябваше да се справят с 50 въпроса. Събралите минимум 25 точки се явиха на събеседване с 5-членна комисия, съставена от представител на МОН, на съответната община, на обществения съвет на даденото училище и на Регионалното управление на образованието. Само двама от общо 55 кандидати кандидати не получиха минимума, за да преминат на устен изпит. Една писмена работа бе анулирана, тъй като кандидатът беше писал с черен химикал при изричното указание за син.

Досегашният директор на Професионалната гимназия по кожени изделия и текстил "Иван Богоров“ Златка Алдженаби поема иновативното ОУ „Кочо Честеменски“. Участието й в надпреварата бе изненада, тъй като през 2012 година тя спечели конкурс за професионалната гимназия и сега тепърва ще набира скорост в началното и прогимназиално образование. Алдженаби поема школо в невероятно добро състояние, за което в последните години има такава битка, че се наложи общината да разкрие допълнителна паралелка за първокласниците, за да тушира недоволството на майките.

Опит в сферата на професионалното пък ще трябва отсега нататък да трупа Ваня Парашкевова, която до момента бе временно изпълняващ длъжността директор в тракийското СУ „Св. Седмочисленици“. Списъкът с училища, които имаше амбицията да оглави, бе дълъг, но в крайна сметка комисията я е определила за фаворит на Професионалната гимназия по автотранспорт „Гоце Делчев“. Досегашният директор Нина Божилова, която съживи училището и започна масирана рекламна кампания за привличане на повече ученици и повдигане на имиджа, се връща учител. Припомняме, че срещу поведението на Парашкевова преди време имаше масово родителско недоволство, в резултат на което доста деца бяха преместени в други училища, а преподаватели напуснаха. Преди да седне временно на шефския стол в „Св. Седмочисленици“, тя бе преподавател по икономика и мениджмънт в Спортното училище.

Освободеното от нея място в СУ „Св. Седмочисленици” се заема от Денка Генчева, която в последните години ръководеше училището в Крумово.

Изненадващо досагашният директор на училището във Войводиново Грозденка Николова ще ръководи елитното ОУ „Душо Хаджидеков“. Това е едно от централните училища с най-голям прием и вече близо 10 години е едно от най-предпочитаните. Няколко месеца школото се управляваше от временно изпълняващия длъжността Сузана Джанекова след пенсионирането на дългогодишния директор Георги Стефанов.

С убедително представяне на теста и максимален брой точки от всички членове на комисията на събеседването Вихра Ерамян остава директор на ЕГ „Иван Вазов”. В продължение на 9 години тя бе на зам.-директорския пост, но след кончината на дългогодишния ръководител на елитната гимназия Марияна Димитрова седна временно на шефския стол. Преди това бе експерт в РУО.

Математическата поема Веселина Карапеева – дългогодишен преподавател по информатика там, която преди година спечели конкурса за експерт по професионално образование в РУО. Битката в МГ беше повече от оспорвана, тъй като в състезанието се включиха изключително качествени и мотивирани кандитати – двамата зам.-директори Ирена Душкова (допреди две години експерт по приобщаващо образование в РУО) и Гергана Петрова, както и главният учител по химия Мария Баракова.

Диана Райчева ще продължи да ръководи СУ „Константин Величков”. Същият е случаят и с Емилия Алексиева, която бе временно изпълняващ на ОУ „Тодор Каблешков”. Преподавателят по география и председател на училищната структура на СБУ в ОУ „Захари Стоянов” – Елена Искилиева, остава начело на школото в „Коматево“. Стефан Кичуков – преподавател по немски език в ОУ „Димитър Димов“, оглавява ОУ „Д-р Петър Берон”. Спаска Кожухарова пък – досегашен зам.-директор на ОУ „Драган Манчов“, поема ОУ „Димитър Димов”.

Въпреки огромния брой кандидати за всички пловдивски училища, комисията не е обявила победител в две от тях – ОУ „Стоян Михайловски“ и НУ „Климент Охридски“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина