Видове златни бижута и тяхната уникалност

Автор: Plovdiv Now 35970
Видове златни бижута и тяхната уникалност

Може би много пъти сте се чудили как се създава белият цвят в златните бижута и каква е разликата между традиционните жълти накити и тези от бяло злато.

Само жълтото злато е с естествено срещащ се златен цвят. За да се получат другите цветни аксесоари, като бяло злато и розово злато, металите се легират (смесват) с чисто злато, за да се създаде цвета, който дизайнерът желае.

Когато се добива естествено, златото има традиционния жълт цвят. Въпреки това, вероятно няма да намерите бижу, което е направено от чисто злато. Това е така, защото чистото злато е прекалено деликатно и меко за производство. Следователно, то трябва да се смесва и комбинира с други метали, за да стане по-трайно и да се подсили. В противен случай, никога няма да можете да носите годежния си пръстен всеки ден. Най-популярните видове злато са 18k (75% злато), 14k (58.5% злато) и 10k (около 42% злато). Останалите проценти са за други метали, които се добавят към общата здравина и дълготрайност. Всички тези метали са равни по трайност. Така че, просто всичко се свежда до външния вид. Някои предпочитат мекото сияние на жълтото злато, докато други харесват универсалността на бялото злато, а на трети им допада романтичната привлекателност на розовото злато. На което и да се спрете, със сигурност няма да сбъркате. В магазин за бижута Сомаха може да намерите голямо разнообразие от качествени златни колиета, обеци, гривни, годежни пръстени и др.

Какво е жълто злато?
Бижутата от жълто злато представляват смес от сребро, мед и чисто злато (и следа от цинк). Тази комбинация им придава  богат и наситен блясък. Въпреки че процентите на всеки метал, използван за създаване на сплав, варират, всички формули започват със 75% чисто злато за 18k злато и 58.5% за 14k злато. Резултатът излъчва класически топъл блясък, който се комбинира изключително добре с различни видове камъни.
Ако се интересувате от 14k жълто злато, което е малко по-малко богато на цвят от 18k жълто злато, важно е да се отбележи не само разликата в цвета между тях, но и разликата в издръжливостта и твърдостта. 18K  е по-меко и следователно ще покаже драскотини по-лесно. 14K е по-твърдо, което го прави малко по-устойчиво на надраскване.

Какво е бяло злато?
За да придаде на бижута от бяло злато модерния си сребристо-бял цвят, чистото злато често се легира със специални смеси след което парчето се покрива (което означава, че е покрито със слой от друг метал) с изключително твърд елемент, наречен родий. Родиевото покритие е сравнително дълготрайно. Не е рядкост, след няколко години да видите лек оттенък на шампанско във вашите бижута от бяло злато. Това може да е знак, че бижутата ви се нуждаят от подмяна, за да възстановят първоначалната си белота. Препоръчва се рутинно почистване и годишна поддръжка.

Какво е розово злато?
Романтичният розов оттенък на бижутата от розово злато е създаден с помощта на медна сплав. Колкото повече мед има в сплавта, толкова по-сив е оттенъкът. Розовото злато има същото количество чисто злато като жълтото или бялото злато. Различното е, съотношението на други метали, които съставляват останалия процент от сместа от сплави. Розовото злато е красив и уникален избор за годежни пръстени, а модерната му винтидж привлекателност е гореща тенденция през последните няколко години.

Бяло или жълто злато? Кое трябва да изберете?

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина