Вежди Рашидов поиска оставката на Боил Банов

Автор: Plovdiv Now 3913
Вежди Рашидов поиска оставката на Боил Банов

„Наблюдавам работата на Министерство на културата от дълго време, за него се говори като за Министерство на театъра.  Смятам да проведа разговор с премиера Бойко Борисов за Боил Банов, но решението дали ще има смяна, ще реши министър-председателят”, каза председателят на Комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов.

Аргументите му са, че не защитава интересите на културата и посочи пример – не е защитена функцията  на Червената къща в София и тя се отдава под наем и се използва за дебати, а от галерия „Квадрат 500” нищо не се чува и нищо не се прави, а е само на 50 метра от основна туристическа дестинация като катедралата „Александър Невски”.

„Това отдаване под наем на някаква фондация е престъпление. Къщата на Моне, на Пикасо, на Миро не е къща за дебати, а музей. Само на Андрей Николов не е, на един от патриарсите на българското изкуство. Досега мълчах. Но това ще престане.  Той е дарил къщата си за музей”, каза скулпторът.

Рашидов заяви, че не разбира за какво е Министерство на културата и призна, че съжалява за номинацията на сегашния министър на културата на Боил Банов.

Скулпторът защити финансовия министър Владислав Горанов за изявлението му за маргиналите,  което обиди свободните артисти.

„Маргиналите в културата са моторите на света, заради които има държавни културни институции”, каза той и обяви, че е простимо, че Горанов не се интересува от култура.

Нужно е културата да притиска финансовите министри, за да може да ни имат доверие, иначе стискат портфейлите, заяви бившият културен министър.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина