Вдигнаха редица такси в Пловдив, данък “куче“ - не

Автор: Благовест Андонов 4978
Вдигнаха редица такси в Пловдив, данък “куче“ - не

Увеличението на данък за притежаване на куче отпадна от предложението на Община Пловдив за вдигането на местните такси. Зам.-кметът по финанси Величко Родопски заяви, че целият параграф за данъка за домашен любимец трябва да отпадне, тъй като е имало неточности при формирането на предложението, предава trafficnews.bg.

Така налогът за притежаване на куче ще остане 30 лева. В началото на годината имаше идея той да се вдигне до 100 лева, а след това Общината предложи да стане 50 лева, преди да се откаже от намерението си.

По закон парите от данък куче отиват за издръжка на зооветеринарния комплекс, както и за овладяването на популацията на безстопанствените четириноги.

Редица други такси бяха вдигнати.  Сред тях е увеличение от 30 лв. на 40 лв. на монтаж и демонтаж на скоба в Синя зона. Репатрираните с паяк става от 60 на 80 лева.  При  започнало репатриране и поява на собственика на ППС също скача от  30  лв. на 40 лв. Разлика ще има и абонамента за някои паркинги. Така например временното съоръжение на „4 януари” ще струва по 100 лева на месец.

Администрацията разширява и  зоните за търговия, които касаят таксите за открито сервиране  в Централна градска част, но тротоарното право остава 24 лева, вместо анонсираните 26,4 лева на кв.метър. Новите места, които ще заплащат най-високата такса са в зоната около новотела. В другите зони също има размествания.

Увеличение има и за входните такси на почти всички музей, галерии туристически обекти под тепетата.

Без никакви дебати се гласува и стартът на процедурата за поемане на нов общински дълг в размер на 50-милионна лева.  Местните власти искат да теглят 50 млн. лева за 4 обекта – по 12 млн. лева за двата стадиона, 20 млн. лева ПК „Младост” и още 6 млн. лева за Спортния диспансер. По време на предишното предложение кметът Здравко Димитров поиска да има представители в преговорния екип от всяка от групите в местния парламент. Освен това заяви, че ако условията не са изгодни – няма да се тегли нов заем.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина