Дамски прически от Античността творят стилисти в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 14622
Дамски прически от Античността творят стилисти в Пловдив

Творческа възстановка на носените от пловдивските дами прически през хилядолетията ще извършат най-добрите български стилисти. Предизвикателството към артистизма и въображението им е отправено от организаторите на Националния конкурс за фризьори. Тазгодишното му издание ще се проведе от 29 до 31 март в Палата 2 на Международен панаир – Пловдив. Надпреварата е в рамките на XXVIII-я Италиански фестивал на красотата и прическата и традиционно е сред неизменните акценти в програмата, съобщиха организаторите от „Christian Of Roma“, съобщават от пресцентъра на Панаира.

Ученици от професионалните гимназии и от центровете за професионално обучение, както и майстори фризьори, ще се впуснат в националното съревнование. Темата „Пловдивчанката през вековете“ от категорията за дневни прически „Фантазия“ е сред най-предпочитаните от участниците. Стартът й е в съботния следобед на 30 март. Участниците могат да развихрят креативността си, избирайки да творят в една от 5-те предложени в регламента епохи. Най-отдалечените по време от настоящето ни са и най-голямото предизвикателство, уточняват организаторите.

Те съветват при изработване на концепцията за оформяне на косата на жената от Древна Тракия, на потомките й от времето на Филип Македонски и Византийския период на жителките на града при властването на Римския император Траян, както и на филибе-коконата от вековете на Османската империя и Българското Възраждане, участниците предварително да се запознаят с културно-историческите специфики на конкретния отрязък.

За 30 минути трябва да бъде представен достоверен и същевременно естетически завършен образ на жената от съответната епоха, независимо от нейния етнос. Това важи и за създаването на творческите варианти с прически на пловдивчанката от съвремието, напомнят организаторите.

„Ние сме всички цветове“ е втората тема от категорията за дневни прически и съвпада с мотото на Европейска столица на културата. Участниците в нея ще творят също в следобедните часове на 30 март. С най-много точки ще бъдат оценявани изборът на цветове, прецизността в изработване на елементите и артистичността в цялостната визия, обясниха организаторите.

Конкурсът за абитуриентски прически е сутринта на 30 март, събота. Мъжкото подстригване е предния ден. На 31 март е националното съревнование за гримьори.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина