Важно за родителите! Наблюдавайте децата си за пролетни алергии

Автор: Plovdiv Now 3021
Важно за родителите! Наблюдавайте децата си за пролетни алергии

Пролетта е време за пробуждане, радост и красота. През този сезон всичко оживява отново, студените и сиви пейзажи се превръщат в цветни и кичести. Дните се удължават, цветята разцъфват, a децата играят до късно навън. Във въздуха се носи аромат на свежест и за някои това е олицетворение на рая. За други обаче, не съвсем.

Ако имате деца, ви съветваме да наблюдавате внимателно дали не проявяват признаци на пролетна алергия. Особено зорки трябва да бъдете в случай, че в семейството ви има алергични към полени. За да сте сигурни как да реагирате адекватно и бързо на пролетните алергии при децата, прочетете тази статия. В нея ще ви разкажем за видовете и симптомите им, както и за това как да ги овладявате и контролирате. 

Какво представляват пролетните алергии?
С настъпването на пролетния сезон въздухът се насища с цветен прашец, който може да бъде дразнител за човешкото тяло. По тази причина се появява и най-разпространеният вид алергия - поленовата. Други стимуланти за активирането на неприятни алергични симптоми могат да бъдат домашната прах, слънцето и козината на животните.

Пролетните алергии са естествена защитна реакция на организма спрямо дразнители от околната среда, които след като попаднат в организма, се явяват заплаха за него. В резултат на това имунната система реагира и започва да произвежда антитела (имуноглобулини), провокиращи отделянето на определени молекули в кръвта, така че да се блокира действието на алергените.

Видове пролетни алергии при децата:
С настъпването на пролетта се появяват някои често срещани алергени, които могат да причинят дискомфорт не само на децата, но и на повечето членове от семейството.

Полени
Тичинковият прашец, познат още като цветен прашец или полен, започва да се натрупва във въздуха в момента, в който цветята, тревите, дърветата и плевелите се разбуждат от зимния си сън. Неминуемо всеки човек вдишва този пращец, но полепването му по лигавиците се оказва дразнещо за някои хора. Има деца, които са изключително чувствителни към цъфтящите растения. Организмът им реагира бурно, отделяйки голямо количество антитела. В мига, в който антителата се сблъскат с дразнителя, започват да се активират биологично активни вещества, които предизвикват неприятните усещания като дразнене в гърлото, кихане, сълзене на очи и пр.

Плесени
Плесените могат да са както видими за просто око, така и забележими само под микроскоп. Съответно, ако не ги виждате, това не означава, че те не съществуват. Спорите от плесените могат да бъдат открити най-често във влажни помещения като баня, килер, мазе, както и навън в градината, дори в сеното. Те също се разнасят във въздуха, но за разлика от полените плесените се проявяват по-късно през летните месеци, когато е горещо и влажно.

Кожни дразнители
Свръхчувствителността на тялото към различни алергени може да се прояви и чрез появата на обриви, сърбеж, зачервяване и образуване на петна по кожата. Причинители може да бъдат както досегът на полени и плесени с кожата, така и задържането на животински косми в дома или на откритото място, където детето играе. През пролетта много домашни любимци започват да сменят козината си и това се оказва силен дразнител за по-чувствителните организми.

Пролетни алергии при децата - симптоми
Общите симптоми на пролетните алергии при деца не се различават от тези, засягащи по-възрастното население. В повечето случаи те не са животозастрашаващи, но навременното им овладяване и лечение, както и съзнателното ограничаване на прекия достъп до алергени, може значително да облекчи неприятните усещания и да подобри качеството на живот. В следващите редове ще изброим кои са най-често срещаните симптоми на пролетните алергии, за да ви дадем отправна точка какви телесни промени да наблюдавате у детето си.

Сенна хрема
Полените са най-големите причинители на този тип пролетна алергия. Частици прах и цветен прашец навлизат в организма през носа и раздразват синусите. Това води до запушване на носа, внезапна поява на секрет, често и трудноконтролируемо кихане. Допълнители симптоми са раздразнено и сухо гърло и главоболие.

Алергичен конюнктивит
Появява се зачервяване и сърбеж на очите. Забележете, че се възпаляват и двете очи едновременно. Възможно е да наблюдавате подуване на клепачите, а в редки случаи и отделяне на секрет от слъзните канали. Конюнктивитът на двете очи е предизвикан от полените във въздуха, които проникват през тях и водят до възпалението им.

Астматичен бронхит
Това е тежка форма на пролетна алергия при деца, която предизвиква кашлица със средна до тежка интензивност. Възможно е да забележите отделяне на секрет, но по-често е суха. При поява на такъв тип кашлица (която не е следствие от текущо заболяване като настинка или грип) е важно да заведете детето на лекар. Ако кашлицата не се овладее по адекватен начин, е възможно да прерастне в хронична поленова бронхиална астма (задух и хриптене).

Фитодерматит и фотодерматит
Има случаи, в които децата развиват кожни алергични реакции към растения и/или слънце. Наблюдава се появата на дребни пъпчици по тялото или червеникави петна с различна големина. Най-често тези кожни обриви се развиват по откритите части - лице, ръце и крака, които не са защитени от допир до алергени и излагане на слънчеви лъчи.

Как да предпазите детето от пролетни алергии?
Пълното елиминиране на алергичните реакции е невъзможно, но има има някои основни похвати, с чиято помощ ще облекчите състоянието на детето си през пролетта и лятото.

Подберете облеклото му
Въздухът в дъждовните и влажни дни има по-нисък брой полени, но за децата това е най-неподходящото време за игра навън. Онова, с което можете да помогнете, е да облекчите въздействието на алергичната реакция, като държите детето настрана от различните видове дразнители. Това е възможно чрез внимателен подбор на облеклото и аксесоарите, с които то излиза навън. Носенето на шапка и очила е добър начин да защитите главичката и очите на детето. Ако сте забелязали, че лесно се обрива, когато е възможно, подбирайте дрехи с дълги крачоли и ръкави, които да предпазват крайниците от пряк досег с растения, треви и слънчеви лъчи.

Чистете и проветрявайте дома си
За да не предизвикате алергични реакции у детето, трябва да проветрявате дома си, особено местата, на които детето прекарва по-голямата част от времето си. Смяната на въздуха в стаите е добър навик, но трябва да знаете кога да го правите. Не проветрявайте сутрин между 8 и 10 часа, защото по това време въздухът става още по-наситен с прашни частици и полени.

За да намалите броя на полените и плесените, никога не ходете с външни обувки и дрехи у дома. Не забравяйте да накарате детето да се преоблече веднага след като е прекарало известно време навън, като добра идея би било и да си вземе душ.

Ако сушите дрехите на открито, по тях често полепват прашинки от различни растения и треви, което отново може да предизвика алергичен пристъп.

Подсилете имунитета на детето
Алергични реакции могат да се появят и след срив на имунитета в следствие прекарана тежка настинка, грип или друго заболяване. Тогава организмът е изключително подтлив на неблагоприятни външни въздействия. Независимо дали детето е склонно към алергии, или не, е важно да поддържате имунитета му в добра форма през пролетта. Предлагайте му пресни и качествени храни, ограничете полуфабрикатите и включете детска хранителна добавка, обогатена с ценни вещества, витамини и минерали.

Доверете се на медицината
Лечението на пролетните алергии доста често разчита на противоаларгичните лекарства. Когато симптомите са силни и влошаващи всекидневния живот, не бихте могли да овладеете ситуацията само със спазване на горните препоръки.

Често алергените могат да атакуват организма от началото на пролетта чак до есента. Тази дълготрайност може да бъде усложнена и от факта, че няма как да знаете колко силна ще бъде реакцията на тялото. Съветваме ви да не отричате приема на противоалергични лекарства, защото те могат да предотвратят евентуални усложнения. Преди да се обърнете към тях, задължително се посъветвайте с лекар.

Направете на детето тест за алергии
Знаейки кое предизвиква пролетните алергии у детето, може да вземете най-доброто решение за облекчаването на симптомите. За да знаете със сигурност пред какви алергени се изправя незрелият му организъм, задължително се посъветвайте с алерголог, който да ги установи. За целта се прави тест, като специалистите препоръчват той да се извърши, след като детето вече е навършило 3 години. Причината за това е, че до навършване на тази възраст може лесно да се заблудите, че има алергия, а в същност да е само реакция от настинка. Тестът е важен, за да се предпише подходящата за вашето дете имунотерапия.

Обикновено алергиите са генетично заложени и не може предварително да се предвиди дали и кога ще се проявят. Важното е навреме да вземете мерки и да се консултирате със специалисти, за да съумеете да предотвратите евентуален лош развой на алергията. Вместо да се чудите какво се случва с детото ви и как да му помогнете с домашни средства, реагирайте веднага и се свържете с лекар.

В крайна сметка, не бива да забравяме, че алергиите са често срещано състояние. Медицината напредва с всеки изминал ден и за много от тревогите ви има решение. Важно е да не приемате алергичните симптоми с паника, а със спокойствие. Децата се учат от вашите реакции и от това как гледате на света и възникващите проблеми. Ако научите детето, че алергията не е страшна, то ще мине през нея с по-голяма лекота

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина