Васил Божков подал сигнали срещу още политици и бизнесмен

Автор: Plovdiv Now 4446
Васил Божков подал сигнали срещу още политици и бизнесмен

Бизнесменът Васил Божков е подал сигнали в Европейската прокуратура срещу още двама политици и един бизнесмен. Става дума за Валери Симеонов, Данаил Кирилов и Кирил Домусчиев. „Досега никой не ги е разпитвал”, посочи Божков по време на онлайн пресконференция. Той за пореден път отправи обвинения в корупция към бившите управляващи, но не показа документи или видеозаписи.

Пред журналисти той разказа и схема, по която твърди, че е давал пари на бившия премиер Бойко Борисов, пиарката му Севдалина Арнаудова, бившия финансов министър Владислав Горанов и бившия председател на бюджетната комисия Менда Стоянова. Сумите се давали "из ръка в ръка". 

По думите му, срещата с Бойко Борисов била в резиденция Бояна. „Борисов ме извика. След това ме изпрати при Менда, която свърши работата. Оттам ме пратиха при Влади, който ми каза колко трябва да давам”, обясни Божков.

Той съобщи, че 20% от печалбата на бизнеса му е получавал Горанов, като сумите са били милиони. Отделно давал пари на Борисов през пиарката му. Те били за други текущи нужди.

 „Сумите през Севда бяха по-малки. Не са били  в процент, били са колкото каже – в хиляди. Идваше и казваше: дай 10 хил., дай 50 хил. Сумите бяха и в евро, и в лева. При Влади – в евро”, съобщи Божков.

"Нямам нищо общо с действията, които протекоха в България. Аз съм човек, който се е оплакал още преди две години. Не знаех за тази операция предварително", заяви Васил Божков, визирайки арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

Божков заяви, че има желание да бъде разпитан за показания официално, за което е готов дори да дойде до България.

„Аз съм бил изнудван преди още 4-5 години, заплахите бяха, че ако не изпълнявам това, което ми кажат, моят бизнес ще бъде съсипан. Това, което се и случи“, допълни Божков.

Той бе категоричен, че не е престъпник и има желание да се върне обратно в България. Поясни, че трактовката, че се укрива в Дубай, е грешна.

„Не знаех за тази операция предварително. ЕП ме откри и разпита, понеже аз не се крия в Дубай – да ви изглеждам да се укривам? След това полицията ме намери и ме разпита. Явно след това органите са преценили, че има престъпления, заради които са арестували Борисов, Горанов и Арнаудова“, допълни той.

„Каквито и данни да съм дал в прокуратурата, те изчезват. Но съм дал достатъчно , че ако преценят, че има данни за престъпление – да го арестуват. Прокуратурата чете извадки и съм сигурен, че лъже“, категоричен бе Божков. По негови думи той не е бил разпитван официално нито от Специализирана прокуратура, нито от Градска прокуратура, нито от ВКП.

„Мисля, че те искат аз да стоя извън България“, заяви още той.

На въпрос дали има видеоматериали за това как ПР-ката на Борисов влиза в офиса му , Божков заяви:

„Както значение има дали имам видео? Севда си е признавала, че е влизала всеки месец в кабинета ми. Всеки месец не ходиш да отказваш или да даваш картички на някого. Ходил съм при Влади много често, за което той самият си е признал. Признал е за СМС-и, Бойко е признал, Севда е признала. Аз казвам, те казват – какво още търсим?“.

По негови думи няма достоверност в твърдението за изгубените 500 милиона от хазната.

„Има закон, които е променен, за да бъде облаган по този начин. Не дължа данъци, мога да ви покажа документи от НАП. Никъде по света не съдят фирми за неплатени данъци. Това не са данъци, а такси – ние чинно сме си плащали, всеки месец са били разписвани от финансовия министър. Ако има някаква грешка, то тя е между институциите и трябва да си я решават те.“, допълни Божков.

Той съобщи също, че е бил накаран насила да вземе футболен клуб "Левски". 

„Бойко ме вика – казва отиди при Менда, Менда променя закона, след това бой ме праща при Горанов, за да ми каже колко трябва да давам. Схемата е Бойко решава, Бойко ме праща, не Менда, не Севда“, коментира още Божков.

На въпрос дали плащайки за рекити, той не е бил съучастник към престъплението, Божков заяви, че винаги е искал да спре да плаща, но се е решил да го направи, когато исканията им са станали нетърпими.

Той заяви, че бизнесът му не е просперирал заради това, че е плащал рекети, а благодарение на неговите знания и умения.

По отношение на това кой е извършвал разпитите по сегашните му сведения срещи бившия премиер и още лица, Божков отказа да дава информация. Каза обаче, че е бил разпитан от Главна дирекция национална полиция. Писмено задават въпроси - писмено отговаря и ги подписва. Това е механизма, чрез който е бил разпитан, допълни той.

Правителството на Кирил Петков не го е търсило по никаква причина, заяви самият той. По негови думи се познават с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, но не са се виждали повече от 25 години.

На въпрос защо преди време е публикувал във Фейсбук пост, че новосформираните политически партии обслужват статуквото, Божков заяви:

Аз не бих казал, че новите партии обслужват статуквото. Те искат да го яхнат. Аз казах, че това не са партии на промяната, а на подмяната. Промяна няма. Такава е страната, толкова е зле ситуацията след 12 години управление на ГЕРБ“.

Божков обаче не конкретизира коя е визираната от него политическа формация.

Той заяви, че не подкрепя нито един политически проект и че според не го България никога не е случвала на политици.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина