Върнаха за преработка най-важния документ на Пловдив, който ще определи бъдещето му

Автор: Благовест Андонов 4033
Върнаха за преработка най-важния документ на Пловдив, който ще определи бъдещето му

Новият Общ устройствен план на Пловдив е бил върнат от РИОСВ заради несъответствие по стратегическия документ. От екоинспекцията са имали  забележки по него, като са били върнати за корекция, тъй като не отговаряли на редица нормативни изисквания.

Връщането на основната стратегия за развитието на Пловдив става за втори път от страна на екоинспекцията. Още през февруари от РИОСВ са върнали екологичната оценка на документа, но той е бил входиран пак, без да се съобразят със забележките. Резултатът е, че той е бил върнат за втори път.

„Община Пловдив е в процес на изготвяне на Екологична оценка на „Изменение на Общ устройствен план“.  В началото на месец  февруари 2020 г. в РИОСВ – Пловдив е входиран  „Доклад за оценка степента на въздействие на Изменение на Общ устройствен план на Община Пловдив върху предмета и целите на опазване на защитените зони от мрежата Натура 2000“. Експертите са разгледали внесения Доклад за ОС и са дали отрицателна оценка, като са преценили, че представената информация е непълна, неточна и недостатъчна за вземане на мотивирано решение, като са дали бележки, съгласно които Докладът за ОС на ИОУПО на Община Пловдив следва да бъде преработен и допълнен.

 В началото на месец  април коригираният Доклад за ОС е входиран в екоинспекцията, той е разгледан, но отново е констатирано, че представената повторна оценка е непълна, неточна и недостатъчна за вземане на мотивирано решение. Дадени са нови препоръки и указания за преработването и допълнението му. Предстои направените забележки да бъдат взети предвид от изготвителя и съответно да бъдат направени необходимите корекции на доклада за ОС”, отговориха от РИОСВ.

Ако третият път Община Пловдив не отстрани забележките  от РИОСВ то съгласно Чл. 24 (8) от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони „При три поредни отрицателни оценки на качеството на доклада компетентният орган прекратява процедурата по Оценката на съвместимост”.

Това означава, че при трети отказ от РИОСВ – Пловдив цялата процедура по изготвянето на екологична оценка пада и трябва да се направи нова процедура, която ще отложи още дълго приемането на новия ОУП.

„В момента отстраняваме тези забележки от РИОСВ. Получихме преди няколко дни съобщението, а вече се насрочили дата със специалисти, с които да ги разгледаме. Не мисля, че ще отложи процедурата по ОУП, тъй като това е рутинно занимание  по изработването му. Следващата седмица ще имаме повече информация”, заяви зам.-кметът по устройство на територията арх. Невена Балчева.

Главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов заяви, че ако този път процедурата бъде съгласувана от екоинспекцията, може да се очаква през лятото – около август, да се проведе и общественото обсъждане.

Новият ОУП дава концептуалното развитие на Пловдив за следващите 25 години. Трите основни момента от проекта са:  високо строителство по булевардите и всички терени със специални статути, ниско строителство в покрайнините на града, а зелените площи намаляват все повече.

Относно  изменението на план-схемата  за комуникационно-транспортната система на Пловдив се предвиждат четири нови моста над река Марица, развитието на  четирите тангенти, с акцент към Южната и улици за 530 млн. лева.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина