Въльо остава в ареста, съдът се смили над полицаите

Автор: Plovdiv Now 2261
Въльо остава в ареста, съдът се смили над полицаите

Военният апелативен съд в София взе различни решения за мерките за неотклонение на  четиримата от въоръжението ОПГ, опитало да овладее феновете на Ботев Пловдив. Три различни съдебни състава са разглеждали жалбите на сочения за тартор Въльо Петров, шефът на „Ботев гард” Милен Стоянов, както и полицаите Галин Колев и Мартин Ламбрев от личната гвардия на Антон Зингаревич.

Военните съдии изцяло са потвърдили мерките на Въльо Петров и Милен Стоянов, като считат че има достатъчно данни, че те са съпричастни към деянията, за които са обвинени. Освен това магистратите приемат становището на първоинстанционния съд, че те могат да се укрият и/или да извършат други престъпления, научи trafficnews.bg

Двамата бивши директори са обвинени за тежки престъпления, като участници във въоръжена група , създадена с користна цел и с цел да върши съгласувано в страната престъпления. Въпреки желанието им да бъдат пуснати с мярка „подписка”, двамата ще останат постоянно в ареста

Двамата полицаи – Галин Колев и Мартин Ламбрев обаче ще бъдат под домашен арест. В мотивите на полк. Петьо Петков за пускането на униформения от Първо РУ, който живее в село Браниполе е, че неговото здравословно състояние е влошено, а освен това има семейни проблеми.

Въпреки че според съда  за Колев продължава да има данни, че той е съпричастен за престъпленията, в които е обвинен,  са „настъпили” обстоятелства, разколебаващи изводите на първостепенните съдилища за най-тежката мярка за неотклонение. Те са изразяват във влошеното му здравословно състояние, както  той е претърпял две операции. Също така трябвало да се вземе предвид и  тежкото му семейно и материално положение – болна майка и дете, за които следва да полага грижи.  Така той е пуснат под домашен арест на адреса му в село Браниполе.

Макар двете обстоятелства, че трябва да се грижи за болната си майка и дете, досега явно това е не е пречило на Галин Колев да работи на две места – полицай в Първо РУ, както и личен бодигард на Антон Зинагаревич. Макар униформеният да отричаше, че познава сина на руския олигарх, той бе заснет как стои в ложата на мач на „канарчетата” в неговата компания.

Още по-любопитен е казуса с другия обвинен полицай Мартин Ламбрев. Определението и мотивите за пускането му под домашен арест не са качени на сайта на Военния апелативен съд за разлика от другите задържани участници в ОПГ-то

Съдия докладчик по делото е била зам.-председателят на Военно-апелативния съд полк. Лидия Евлогиева.  Макар мотивите да не са публични, вероятно тя е взела предвид, че полицая от Трето РУ има бременна съпруга, както и че страда от астма. Въпросните обстоятелства бяха изтъкнати на предишни инстанции, но не бяха взети като  „настъпили” обстоятелства, разколебаващи съдебния състав. 

Тук въпросът е дали „случайно” мотивите за пускането на Ламбрев не са качени на официалната страница на съда, или има външна намеса за това. Едва ли е съвпадение, че бащата на полицая е военен следовател в Пловдив.  Дали това е довело до скриването на определението по делото от обществеността, както и е повлияло за пускането на полицаите  от ареста, или просто  е съвпадение – може само да се гадае.

С четирите решения на военните съдии - сочените за тартори на ОПГ-то остават в ареста, а членовете, които са служители на МВР, ще бъдат на домашните си адреси. Въльо Петров и Милен Стоянов може да обжалват задържането си след два месеца, като тогава и военната прокуратура да протестира срещу домашния арест на Галин Колев и Мартин Ламбрев.

Също така продължава да не е ясно защо никой не обръща внимание и разследва кои са действителните поръчители на ОПГ-то. Въпреки че се знае, че вероятно зад него стои члена на Съвета на директорите на Ботев – Александър Ослан, както и неговият тъст – бившият служител на ДС Димитър Георгиев Димитров – Генерал, до този момент те не са били дори и разпитвани.

Все по-усърдно се говори, че има опънат чадър над ОПГ-то и висшето ръководство на Ботев от най-високо ниво през близки до президентството. Високопоставен служител също с прякор Митко Генерала  се опитва да окаже натиск върху военната прокуратура. Целта е делото да приключи със споразумения за условни присъди и пробация за обвинените.  В същото време да не се рови повече за поръчителите и техните деяния.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина