Ваксините за пенсионери в Пловдивско са недостатъчни, джипитата очакват напрежение пред кабинетите

Автор: Добринка Димова 4984
Ваксините за пенсионери в Пловдивско са недостатъчни, джипитата очакват напрежение пред кабинетите

Започна разпределението на ваксините за пенсионери над 65 години. Вече са доставени 100 000 дози, които до дни ще бъдат в кабинетите на личните лекари в страната. В Пловдивска област в момента се снабдяват общопрактикуващите лекари, чиято практика е в града, а до края на седмицата ще бъдат обхванати и селата. Проблемът е, че ще бъдат доставени по-малко от заявените бройки, което според джипитата ще доведе до напрежение сред пациентите.

Според д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари – Пловдив, 100 000 ваксини за цялата страна са крайно недостатъчни. В неговата практика в село Белащица 145 човека са заявили желание да се имунизират. Дали ще има за всички, на този етап не е ясно, тъй като д-р Сотиров все още не е получил ваксините. Притеснява се и как да избере кого да имунизира, ако не му бъдат доставени нужните количества.

„Единственият критерий, заложен в Националната програма, е възраст над 65 години. Представители на министерството се изказваха, че ние ще трябва да определим в зависимост и от техните заболявания, но в здравеопазването се работи по нормативни документи. След като има нормативен документ на Министерски съвет, в който пише, че единственият критерий е възрастта, никой няма право да поставя допълнителни”, обясни медикът. Според него тези изказвания са опит да се прехвърли отговорността към лекарите. Но по този начин той и колегите му стават уязвими и могат дори да бъдат осъдени. „Съветвам и колегите да не се хващат на уловките, които им подхвърлят от министерството. Обявяват, че ваксините са пристигнали, канят хората на имунизация и за когото стигнат”, казва той.

И обяснява, че има проблем с производството на ваксини в световен мащаб, тъй като, независимо от тиражираните настроения, истината е, че хората желаят да се имунизират. Има голямо търсене дори за ваксините, които се поставят по желание, а фирмите производители не могат да насмогнат. Самото производство пък е дълго, трудно и скъпо, със завишени изисквания в сравнение с останалите лекарствени продукти. „Голямото търсене поражда дефицит и в момента се чудим как да се справим с този дефицит. Най-вероятно хората ще недоволстват, че няма да има за всички”, смята д-р Сотиров.

Въпреки че доставката на ваксините се забави, все още не е късно за имунизация, успокоява лекарят. Наблюденията му показват, обичайно грипната епидемия започва през януари. Необходими са 2-3 седмици след поставяне на ваксината, за да се изгради имунитет. Тоест, има достатъчно време.

Какво още каза д-р Сотиров и какви са нагласите сред възрастните му пациенти, вижте във видеото:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина