Откриваме годината на Пловдив - Европейска столица на културата тази вечер СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 5940
Откриваме годината на Пловдив - Европейска столица на културата тази вечер СНИМКИ

Спектакълът „Ние сме всички цветове“ на открита сцена и 30-метрова кула на 6 нива ще отбележи официалното откриване на „Пловдив – европейска столица на културата 2019“ днес - 12 януари.

Теодосий Спасов ще открие събитието със специално създадено за повода произведение. Общо в спектакъла ще участват още над хиляда и петстотин участници от България и чужбина, сред които 200 кукери, ансамбъл „Тракия“, ученици от Гимназията за сценични и екранни изкуства, изпълнители от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство с изпълнение с лазерни арфи, 200 хористи от всички пловдивски хорове под диригентството на маестро Диан Чобанов, 20 гайдари. В спектакъла са включени кукерски групи от: гр. Карлово, кв. Сушица, гр. Баня, с. Войнягово, с. Дъбене, с. Горни Домлян, с. Васил Левски, с. Соколица, с.Каравелово, с. Климент, с. Столетово, с. Христо Даново. Хиляда граждани на Пловдив също ще се качат на сцената, за да изразят посланието „Заедно“. 

Спектакъла ще закрият Валя Балканска и гайдаря Петър Янев. След шоуто започва няколкочасов сет на немския музикант и продуцент на електронна музика Шилер, който ще започне европейското си турне в Пловдив.

Началният час на спектакъла „Ние сме всички цветове“ е 19 ч. на бул. „Цар Борис III Обединител“. На няколко пункта, разположени в района ще се раздават одеяла и шалове с логото на Пловдив 2019. В близост до Централна поща на шатри ще се предлага храна и топли напитки.

Откриването ще бъде в самото сърце на Пловдив. Спектакълът, съчетаващ музика, светлина и танц, ще даде ключ към цялата предстояща година и към основната концепция на проекта Европейска столица на културата, в която самите граждани са не само публика и участници, но и създатели на събитията.

Над 1500 участници от България и чужбина ще пресъздадат на открита сцена мащабна и цветна метафора на всички основни теми от програмата на „Пловдив 2019“ и на тяхното свързване под мотото „Заедно“.

Откриващото събитие на Европейска столица на културата е продукция на „Пловдив 2019“ в партньорство с международни организации, основни културни институции в Пловдив, Община Пловдив, артисти и изпълнители от България и чужбина.

Концепцията за събитието е на германската артистична компания phase7 performing.arts, с артистичен директор Свен Сьорен Байер. Програмата на откриващия уикенд е създадена съвместно с партньорски организации от Пловдив и страната, и със специалното участие на нашите партньори от Матера - Европейска столица на културата 2019, Италия.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина