Във вторник гласуват Културния календар на града за 2019

Автор: Plovdiv Now 4081
Във вторник гласуват Културния календар на града за 2019

Финансирането на събития и фестивали, част от Културния календар на Пловдив ще бъде гласувано на сесията на Общинския съвет на 22 януари. Ежегодният Културен календар обхваща множество прояви с местно, национално и международно участие, свързани с опазване на културното наследство и памет, обогатяване на културната идентичност,  подобряване на достъпа до култура на жителите, развитие на изкуството, творческите и културни индустрии и културния туризъм, популяризиране на културата на Пловдив по света.

Календарът на културните събития на Община Пловдив за 2019 година е насочен в подкрепа на домакинството на Пловдив на инициативата „Европейска столица на културата“. В Календара са включени утвърдени събития, с многогодишна история, организирани пряко от Община Пловдив чрез специализираната дирекция „Култура и културно наследство“, а също така са предвидени средства за организиране на традиционни за Пловдив фестивални прояви, инициативи с участието на световно известни изпълнители и реализирането на проекти, одобрени на конкурсен принцип по четирите компонента на Наредбата.

Бюджетната рамка за културните събития, подкрепени от общината е 1 750 000 лв., от тях по Компонент 1 - 738 650,00лв., по Компонент 2 "Мобилност"-40 000,00 лв. , Компонент 3 "Гражданска активност"- 70 000,00 лв. и по Компонент 4 "Книги на пловдивски автори и важни за града издания"-20 350,00 лв.

Общо по първия компонент, 42 фестивала и културни събития ще бъдат подкрепени със средства от Община Пловдив през 2019 г. Най-голямата отделена сума е 45 000 лв. за две традиционни за града прояви - X Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" и Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“.  Със същите пари е подкрепена и международната копродукция в областта на изпълнителските изкуства „Страх” на фондация ЕДНО, в която ще се включат любими на пловдивската театрална публика творци. 

Седемнадесето издание литературен фестивал „Пловдив чете“ 2019 е сред високо оценените проекти и получава субсидия от 40 000 лв.  „Класик Open Air – Пулсът на Пловдив в ¾“ на Пловдивската опера ще бъде подкрепен с 30 000 лв., с колкото е подкрепена многопрофилната културна програма през лятото и есента на Капана Фест, организиран от фондация „Соул Сити“, и Международният детски балетен фестивал „С любов за танца“ на фондация „Буратино Балет“. 

Третият международен фестивал „Здравей, Армения“ на фондация „Аракс“ е с отделена сума от 27 125лв. Малко над 21 хиляди лева са средствата, с които общината ще подпомогне работата на Модерна академия на изкуствата „Синдикат”. 

Сериозна подкрепа за проекта си „Пловдив – СтоЛица на песента” получава Арт Войс Център на вокалния педагог, който прави чудеса със своите деца - Руми Иванова. Те ще бъдат финансирани с 25 000 лв. Журито е решило да подкрепи със същата сума и фестивала „Lost Age“ на фондация "Българско историческо наследство", която миналата година реализира средновековен фест под тепетата. 

Проектът "Споделени нишки - поглед към миналото - мост към бъдещето" на Регионалната занаятчийска камара ще бъде подкрепен с 23 хиляди лева. 

За International Dance Festival - Plovdiv 2019 са гласувани 21 000 лв., толкова са и гласуваните пари за "Включи квартала - театър в парка" на МаскАрт ЕООД. 

За двете народни събития Народен събор Пловдив и Пловдив Мези са заложени 20 000 лв.,  а Международният фестивал на камерната музика – с 19 500 лв.  Фестивал за съвременно изкуство “Процес - Пространство” е подкрепен с 16 737 лв. 

Със суми от до 15 хиляди лева ще бъдат финансирани VI Международен фото салон Пловдив 2019, проектът „Текстил и град. Градска лаборатория за експерименти с текстила. ТекстФест Копривени творения”, списание „Страница”, Международен ден на майчиния език, Камерна сцена Пловдив, Късо кино на открито - Пловдив 2019, Международен фестивал на поезията „ОРФЕЙ” – Пловдив 2019, Пловдивски литературен многоезичен сайт plovdivlit.com“, Детски кинофестивал 2019,„Родолюбие“,“Дни на Тракийската култура 2019“,Панорама на детското творчество 2019 –„И ний сме дали нещо на света”, Телевизионен фестивал „Непознатият ПЛОВДИВ“ – втори сезон, Фасада Видео Фестивал“, Панаир на кулинарното изкуство Етно кухня на колела , S`COOL ROCK FEST, „Алафранга – Пловдивската мандала“, „В ритъма на танца“, Изложба живопис "100х100" Пловдивчани“, „Пловдивски куклено-виртуални исторически приключения“, Фестивал "Две-Три бири Фест", Младежки творчески фестивал „Не на дрогата“, „Изненада-Серенада”. 

 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина