Увеличиха присъдата на Ивайло, причинил след гонка смъртта на свой приятел в Пловдив

Автор: Ива Модова 3985
Увеличиха присъдата на Ивайло, причинил след гонка смъртта на свой приятел в Пловдив

Увеличиха присъдата на Ивайло Чанков, причинил смъртта на свой приятел в тежката катастрофа на булевард „Найчо Цанов” през лятото на миналата година. Припомняме, че автомобил с трима младежи се удари в електрически стълб точно след завоя на бензиностанцията на Петрол. Колата е идвала от Сточна гара в посока – ЖР Тракия, водачът е загубил управление, не е успял да вземе завоя и се е забил в стълба.

На място загина 22-годишният Иван Караивански, който е седял на задната седалка.

През месец май Ивайло застана пред Окръжен съд. По време на заседанието той призна всички факти и обстоятелства около случая и още същия ден получи присъда. 22-годишният мъж бе наказан с 2 години условна присъда с 5 години изпитателен срок и отнемане на книжката за 3 години.

Чанков отново застана пред магистратите преди дни. Той бе депозирал молба до Апелативен съд за изменение на наложеното му наказание, като мотиви за това са били посочени, че присъдата е завишена. Защитата на Ивайло бе посочила още, че са налице превес на смекчаващите вината обстоятелства, заради които да му бъде намалена присъдата.

На противоположно мнение бе представителят на държавното обвинение, както и частните обвинители. Те също са подали молба за изменение на присъдата на Ивайло, като са поискали по-строго наказание.

По време на заседанието повторно е била представена фактическата обстановка от фаталната вече. Оказва се, че Ивайло закупил колата-ковчег две седмици преди тежката катастрофа.

Преди жестокия удар Чанков се състезавал с друга кола на булеварда. Още на светофара на Сточна гара той подал газ и започнала „гонката”. Преди завоя до близката бензиностанция, Ивайло не намалил скоростта, а точно обратното. На въпросното място той имал навика умишлено да поднася колата с цел дрифтиране. Това и направил – подал още повече газ и навлязъл рязко в завоя. От високата скорост обаче, автомобила се завъртял и се забил в електрически стълб.

Преди дни бе публикувано решението на Апелативен съд – Пловдив. Според магистратите смекчаващите и оттекчаващите вината обстоятелства са в пълен баланс. Именно поради тази причина, присъдата на Ивайло трябва да бъде съсредоточена около среден размер. Председателят на състава е сметнал, че Окръжен съд – Пловдив не е взел предвид високата степен на опасност както на дееца, така и на деянието.

Ето защо и присъдата на Чанков бе увеличена с 8 месеца. Потвърден бил изпитателният срок, както и пробационният период.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина