Увеличават се заразените и с грип, и с COVID-19 у нас

Автор: Plovdiv Now 4499
Увеличават се заразените и с грип, и с COVID-19 у нас

„COVID-19 подлежи на много изменения и има мутации. По последни данни те са около 12 хиляди. Това обаче не бива да ни притеснява. Тези мутации не изменят особено вирулентността с изключение на една, при която имаме малко по-висока инфекциозност. И точно този вирус в момента „се разхожда” из Европа. Въпреки изменчивостта си, COVID-19 има стабилна генетична структура. Това е особено важно за намирането на ваксина”. Това заяви в ефира на Нова телеевизия вирусологът проф. Радка Аргирова.

„Към днешна дата от изследвани 36 души – осем са с двойна инфекция – грип А и COVID-19. Организмът образува антитела и срещу двата вируса”, посочва експертът.

Някъде към средата и края на декември ще започне спад на заразените с COVID-19, прогнозира вирусологът. Проф. Аргирова е категорична, че коронавирусът не е станал по-смъртоносен, а това, че българите сме на 3-то място по смъртност, се дължи на ненавременната медицинска помощ.

"Изключително става въпрос за организация в здравната система и навременното лечение на тежките случаи", категорична е проф. Аргирова по повод данните за починали средно по стотина души на денонощие у нас.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина