Личностна енциклопедия представя биографиите на 300 видни пловдивчани, допринесли за развитието на града

Автор: Plovdiv Now 4685
Личностна енциклопедия представя биографиите на 300 видни пловдивчани, допринесли за развитието на града

По инициатива на акад. проф. д-р инж. Димитър Димитров, ректор на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР), и на Академично издателство „Талант“ към ВУАРР през 2016 г. излезе първият том на личностната енциклопедия „Изявени пловдивчани“, който представя 700 души от различни области на живота – образованието и политиката, културата и спорта.

Изданието беше посветено на 25-годишния юбилей на ВУАРР и на избирането на Пловдив за „Европейска столица на културата през 2019 година“.

Сега, три години по-късно, когато Пловдив е „Европейска столица на културата“, излиза вторият том на енциклопедията, в който са включени нови 300 личности.

Вторият том на Личностната енциклопедия „Изявени пловдивчани“ ще бъде официално представен на 22 май (сряда) 2019 г. от 18 часа в залата на Народна библиотека „Иван Вазов“.

По думите на Димитър Минев, директор на НБ „Иван Вазов“, уникалността на енциклопедията е породена от факта, че за първи път в историята на нашия град се прави опит да се съберат биографични данни не само за видни пловдивчани, но и за хора, допринесли за развитието и специфичния облик на града ни. Тя допълва цялостната представа за визията на Пловдив, като показва личности, които го създават, развиват и утвърждават като ценен исторически, културен, административен, научен, спортен и технологичен център.

Включени са и изявени личности от пловдивския регион. Най-трудоемката и уникална група в енциклопедията е тази на изявените пловдивчани в чужбина. Много от тези хора сега ще станат известни на българското общество и ще допринесат за националното ни самочувствие и гордост. Издателите изказват благодарност за помощта от активисти на българските диаспори, като проф. Славик Табаков от Англия и Пламен Димов от Финландия,  които са станали консултанти. Важно е да се отбележи, че книгата се издава без финансиране от държавни или общински фондове или бюджет.

ЕНЦИКЛОПЕДИЯТА Е ДЕЛО НА ЕКИП В СЪСТАВ: Акад. проф. Димитър Димитров, ректор на ВУАРР, Издател и ръководител на екипа, Радка Димитрова, Съставител и редактор, Владимир Балчев, Консултант, Проф. Радка Колева, Консултант, Проф. д-р Славик Табаков, Консултант, Пламен Димов, Консултант, Димитър Минев, директор на НБ „Иван Вазов“, Сътрудник.

Личностната енциклопедия „Изявени пловдивчани“ може да се купи от книжарницата във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР) в Пловдив 4003, бул. Дунав №78. Може да се достави и по заявка с куриер на тел. 032 960 360 или електронна поща [email protected]  Цените са: Първи том – 25 лева, Втори том  – 20 лева, Комплект от първи и втори том – 40 лева.           

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина