Уникални части от Римския стадион ще останат скрити от погледите на пловдивчани СНИМКИ

Автор: Благовест Андонов 4063
Уникални части от Римския стадион ще останат скрити от погледите на пловдивчани СНИМКИ

Знаете ли,че под един от магазините на Главната има уникални фрагменти от Римския стадион, напълно непокътнати от 2000 години, които са социализирани за туристи? Дори и да знаете, надали сте ги видели… Малцина са хората, успели да се докоснат до едно то най-големите богатства на Пловдив, а причината за това е неспазено обещание от страна на голямата верига за дрехи H&M.

През 2012 година от компанията взеха бившия Нармаг, а през 2015 година напълно го завършиха.  Тогава от управата на магазина обещаха, че скоро възстановените фрагменти от Римския стадион ще бъдат достъпни за пловдивчани. Това очакване обаче вече навърши 4 години, а по всички изглежда, че то ще си остане само… обещание. На откриването бе подписан и меморандум за сътрудничество между австрийските собственици и Община Пловдив, с който които да работят заедно за опазването и популяризирането на културно-историческото наследство на града.

Меморандумът обаче явно не е бил толкова привлекателен за световната верига, като те са предпочели меркантилната част от инвестицията си в археология. На Община Пловдив е отправена оферта да вземат археологическия комплекс под магазина,но срещу месечна наемна цена от 4000 лева… Така не само, че ще си спестят средства от охраната и поддръжката на древния пловдивски символ, а и ще си направят солиден оборот. От градските власти се отклонили това предложение.

Така тази част от Римския стадион ще остане скрита от туристите и пловдивчани, а само плахите погледи на клиентите ще се поддават от партера на магазина.

Какво има в подземията на H&M?

При откриването на магазина, арх. Рада Стефанова обясни, че при работата са успели да възстановят изцяло частите от трибуните на стадиона – 7 реда седалки, които са непокътнати. Зад тях има клетки за животни и други важни помещения, които са се ползвали по времето на състезанията на един от най-големите римски стадиони в света. Всички допълнителни работи по останките от стадиона са направени така, че всеки посетител да прави разлика между артефактите и съвременните укрепителни елементи

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина