Улицата на занаятите отваря врати за малки и големи в откриващия уикенд СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 5954
Улицата на занаятите отваря врати за малки и големи в откриващия уикенд СНИМКИ

Стари занаяти от отминали епохи и съхранено занаятчийско майсторство. Това предлага на хиляди посетители една малко пространство в Стария Пловдив. На улицата на занаятите туристи и гости могат да наблюдават на живо демонстрации в еснафски ателиета. Те са разположени в четири общински къщи, където майстори от Регионалната занаятчийска камара ЗАЕДНО представят свои произведения.
„Занаятите – част от културното наследство“ са част от откриващите събития, по повод „Пловдив – Европейска столица на културата 2019” . „Улица на занаятите” в дните петък, събота и неделя /11-13.01.19г/ от 11.00ч. до 16.00ч. отваря вратите на своите занаятчийски ателиета, за граждани и гости на град Пловдив. Особено желани и очаквани са децата! 
Вижте къде!
Бакалова къща, намираща се на ул. Д-р Чомаков № 9 до Небет тепе, реставрирана по японски проект, през 2009 г. се превръща в център за народни занаяти. В момента в нея работят четирима майстори. Те изработват художествени тъкани, накити от мъниста, керамика и изделия от царевична шума. Използват се традиционни старинни техники. В къщата се провеждат индивидуални и групови обучения, отбелязват се традиционни календарни празници, гостуват майстори от България и чужбина. Посетителите могат да наблюдават и да се включат сами в работния процес.

На улица „Стръмна“ още по време на Възраждането е била местната чаршия и са се намирали дюкяните на майсторите. От 2016 г. архитектурният ансамбъл, представен от четири къщи – паметници на културата от местно значение, построени преди два века, приютява отново традиционни занаяти, а постоянно действащи работилници започват привличат пловдивчани и техните гости.

На ул. „Стръмна“ № 3 може да се опита топъл ръчно месен хляб с квас, поднесен от майстор-пекар. Там се изработват и плъстени кукли. В къщата се представя и грънчарския занаят, а на втория етаж има работилница на майстор за рисуване върху стъкло.

На ул. „Стръмна“ № 2, къщата е приютила работилнички по художествени тъкани и гостите нагледно могат да се запознаят с процеса на тъкане с различните техники, с мокро плъстене на вълна и иглонабиване, Заедно с това могат да се докоснат и до процеса на рисуване върху керамика.

На ул. „Стръмна“ № 1, къщата е посветена и на текстила. Тук можете да усвоите старинни български тъкачни техники, можете да видите и да участвате в изработването на художествени произведения.

На ул. „Стръмна“ № 1а дворът се оглася от музика. Музикантът-майстор сам, на място, изработва български народни музикални инструменти – гайди, тъпани, кавали, гъдулки, тамбури. В същия двор може да се чуе и как пее желязото, когато попадне в умелите ръце на майстор-ковач.

На ул. Четвърти януари № 4 всеки посетител може да се облече в традиционни български носии от различни региони на България и да отнесе спомен от българската автентична култура, наследена и съхранена от поколения наред.

На ул. д-р Вълкович № 3 , на втория етаж се намира Галерия ЗАНАЯТИ. Мястото е изложбена зала за изделия, изработени ръчно от майстори-занаятчии на народни художествени занаяти. Организират се тематични изложби и постоянно действаща експозиция, в която могат да се видят и закупят ръчно изработени изделия от керамика, текстил, ковано желязо, стъкло и др.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина