Украинка, избягала от войната, роди бебето си в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 6536
Украинка, избягала от войната, роди бебето си в Пловдив

Автор: Деница Иванова

Украинка, избягала от войната, роди бебето си в Пловдив. Момиченцето, което майката Наташа е кръстила Роксолана, се е появило по естествен път в 21.18 часа в пловдивска болница. Раждането е минало леко, а бебето е с тегло 3 110 грама и ръст 50 сантиметра.

40-годишна Наташа напуснала Киев заедно с голямата си дъщеря на втория ден от войната. Пътували до Пловдив четири дни почти без да спират и без да знаят къде ще се роди бебето. В момента Роксолана е в отлично състояние, а Наташа се възстановява от раждането.

Проблем възниква обаче при процедурата по регистрирането на новороденото като български гражданин.

Това съобщи пред TrafficNews общинският съветник Пламен Кабаков, който осигури подслон на майката и бебетоТой разказа, че от сутринта се намира в Дирекция „Миграция” и се правят опити да запишат бебето, но безуспешно.

„Служителите от дирекцията не знаят каква е процедурата и само ни прехвърлят от врата на врата. Преди това бяхме и до Четвърто РПУ, откъдето ни казаха, че няма никакъв проблем със записването, но е нужен документ за адресна регистрация, който не успяваме да получим в Дирекция „Миграция” от сутринта”, разказа той.

По думите му в момента в дирекцията се намират близо 30 украинци, които чакат за различни хуманитарни помощи и споделят, че "тази "хамалогия", в Украйна се извършва чрез едно приложение и натискане на няколко бутона, а тук чакаме с часове".

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина