Удължават срока на електронното преброяване

Автор: Plovdiv Now 10792
Удължават срока на електронното преброяване

Електронно са преброени едва 8% от българите, а преди 10 години - 42%. Има голяма вероятност електронното преброяване на населението и жилищния фонд да бъде удължено до 24 септември, а класическото, с преброители да започне след 18 септември.

Така целият процес ще се удължи с една седмица и ще приключи не на 3, а на 10 октомври, пише “24 часа”.

Това е обаче само един от общо трите варианта, които са предложени от НСИ на Централната комисия по преброяването, която трябва да вземе решението. Удължаването се налага заради непрекъснатите електронни атаки срещу сървърите на НСИ, които налагат те да се изключват и много хора да чакат с часове, за да попълнят анкетните карти.

Другите два варианта също предвиждат удължаване с около една седмица на целия процес, но дават възможност паралелно да върви е-преброяването и това с преброители Комисията ще трябва да вземе решението тези дни.

Тя обаче няма да се събира на заседание, а НСИ ще трябва да се свърже с всеки един от членовете и да осигури подписа му под решението.  Председател на тази комисия е шефът на НСИ Сергей Цветарски. 

До 12 часа в понеделник електронно са успели да се преброят едва 582 796 души от 255 013 домакинства. На практика очакванията бяха процесът да завърши с около 10 пъти повече хора, а в оставащите до 17 септември дни, това няма как да стане

От НСИ многократно съобщиха, че причината за честите сривове на сайта са атаките към платформата за е-преброяването. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина