Учени потвърждават, че слънцето мори коронавируса

Автор: Plovdiv Now 4459
Учени потвърждават, че слънцето мори коронавируса

Слънчевата пролет вероятно е в основата на значителния спад на заразата с коронавирус, смятат учени във Великобритания. Миналият месец април постави рекорд в страната с общо 224.5 слънчеви часа. Предишният рекорд бе през 2015 година - 211.9 слънчеви часа.

Нещо повече - експертите са установили пряка зависимост между наличието на витамин Д в организма и нивото на инфекция и смъртност. Изследванията са показали, че хора с малко от този витамин са по-податливи на зараза и са по-заплашени от летален изход на болестта. А най-големият източник на витамин Д е именно слънчевата светлина.

Много изследвания през годините са доказали ползите от витамин Д. Той е известен като “слънчевият витамин” e мастноразтворимо съединение, съставено от витамин Д1, Д2 и Д3. Въпреки името си, това не е обикновен витамин, а стероиден хормон, който има способността да влияе на около 2000 гена в човешкия организъм.

Само един пример за важен ген, който витамин Д регулира, е способността на организма да се бори с инфекции и хронично възпаление. Той също така произвежда над 200 антимикробни пептида, най-важният от които е кателицидин, естествено срещащ се широкоспектърен антибиотик.

Това е едно от обясненията защо витамин Д е толкова ефективен срещу настинки и грип.

Известни са и много други ползи за човешкия организъм от “приема” на витамин Д, включително поддържане на здрави кости и зъби. Голям брой проучвания доказват, че може да предпази от  заболявания като рак, диабет тип 1 и 2, множествена склероза, а неговият продължителен дефицит да е техен катализатор.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина