66-тата Научна конференция с международно участие „ХРАНИТЕЛНА НАУКА, ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИИ - 2019” се проведе в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Официалното откриване беше на 11 октомври в аудитория "Хоризонт".
Повече от 80 учени участваха в научния форум тази година и представиха над 60 доклада и постерни научни съобщения. В конференцията взеха участие делегати от 13 чуждестрани и 8 български университети и изследователски организации.
Конференцията се проведе в четири паралелни сесии: „Хранителна наука и технология“, „Химия, микробиология, биотехнология и безопасност на храните“, „Хранителен процесен инженеринг“ и „Кетъринг, туризъм и икономика на ХВП“.
Официални гости бяха: проф. Жуматай Уразбаев – Ректор на Казахския университет по технология и бизнес, гр. Нурсултан, Казахстан; доц. ктн Гюлшат Жаксиликова - Декан на Факултета по хранителни производства при Алматинския технологичен университет, гр. Алмати, Казахстан, както и проф. д-р Андреас Шибер от Университета в Бон, Германия, който изнесе пленарен доклад на тема „Растителните феноли – многофункционални компоненти в храните“.
В конференцията взеха участие делегати от Франция, Италия, Германия, Полша, Румъния,Литва, Гърция, Беларус и др.
С почетен знак и грамота бяха отличени преподаватели от Университета по хранителни технологии, придобили научната степен „доктор” и повишени в заемане на академична длъжност „главен асистент”.