Турчин, спипан с наркотици на границата, жали ареста си в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 4536
Турчин, спипан с наркотици на границата, жали ареста си в Пловдив

Пловдивският апелативен съд потвърди мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 45-годишен мъж, обвинен в контрабанда на 10 килограма хероин. Мъжът с инициали С.Б., който притежва сръбско и турско гражданство, бил задържан на 17 декември 2018 при опит да влезе в страната от Република Турция.

При оглед на колата на обвиняемия митничарите от ГКПП „Капитан Андреево“ открили в резервната гума на колата му пакети, съдържащи общо 10.345 кг. хероин. Обвиняемият е признал в разпита си, че е знаел за забраненото вещество. Самият той го бил взел от Турция, за да го пренесе през България до Сърбия.

Пред съда С.Б. обяснил, че има трима синове, най-малкият от които страда от тежко онкологично заболяване. Пренасял е наркотика, за да осигури средства за лечението му. Магистратите от Окръжен съд-Хасково го оставили зад решетките. Той обаче обжалвал определението пред Пловдивския апелативен съд.

В крайна сметка, пловидвските магистрати оставиха С.Б. в ареста. Като основен мотив те изтъкнаха обстоятелството, че за извършеното престъпление е предвидено наказание от 15 до 20 години „лишаване от свобода“ и „глоба“ от 200 000 лева до 300 000 лева. Това е и едно от законовите основания за вземане на най-тежката мярка за неотклонение.

Според съда, именно очакнваното наказание води до реална опасност той да се укрие или да извърши престъпление. Реалната опасност следва на самостоятелно основание от тежестта на престъплението, както и от факта, че обжалващият нито живее в България, нито има при кого да отседне заедно със семейството си. Поради тези обстоятелства апелативните магистрати смятат, че няма никаква гаранция, че подсъдимият ще остане в страната, ако бъде наложена по-лека мярка.

Определението на Пловдивския апелативен съд е окончателно.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина