Предлагаме ви рецепта за цветни великденски сладки, с които ще създадете настроение за празника и най-вече - ще очаровате децата.
Необходимите продукти са:
брашно - 225 г + за поръсване на плота
захар - 90 г
яйца - 1 бр.
масло - 110 г на стайна температура
ванилия - 1 ч.л. течен екстракт
лимони - 1/2 жълтата част на кората
белтъци - 1/2 за намазване
захарни перли - цветни, за поръсване (по желание)
сладкарска боя - червена, жълта, зелена и синя
бакпулвер - 1 ч.л.
Приготвяне:
Разбийте мекото масло и захарта на кремче. Чукнете и яйцето и продължете разбиването до постигане на хомогенност.
Сипете брашното и бакпулвера, предварително пресяти, ванилията и фино настъргана лимонова кора.
Замесете маслено тесто, към което добавяйте по малко брашно, ако е нужно докато стане достатъчно твърдо и лесно за манипулиране.
Разделете тестото на 4 части и всяка оцветете със различен цвят сладкарска боя. Месете отделните цветни теста до хубаво разнасяне на боята и равномерно оцветяване.
Ако тестото е омекнало, може да приберете в хладилник, завито в стреч фолио за 10-20 минути, за да стегне.
Разточете на набрашнен плот 4-те цвята тесто и изрежете великденски формички, подреждайте ги на разстояние в тавичка, покрита с хартия за печене. Намажете всяка сладка с леко разбит белтък и поръсете с разноцветни захарни перли използвайки въображението си. Ще ви излязат 2-3 тави, в зависимост от разстоянието, което сте оставяли между бисквитките.
Изпечете великденските сладки в загрята на 180 градуса фурна за 10-12 минути. Не прекалявайте с печенето, за да не се промени цвета.
След изваждане от фурната оставете цветни великденски сладки да изстинат и тогава прехвърлете в подходящ за поднасяне съд.