Цветанов в Пловдив: Опоненти на “Републиканци за България“ ще бъдат ДПС и БСП , а не ГЕРБ

Автор: Благовест Андонов 8321
Цветанов в Пловдив: Опоненти на “Републиканци за България“ ще бъдат ДПС и БСП , а не ГЕРБ

Политическа партия "Републиканци за България" ще бъде учередена на 27 септември в София, обяви Цветан Цветанов на пресконференция в Пловдив. Той каза, че тази неделя ще се срещне с хората от Инициативния комитет, за да изготвят учредителната декларация преди конференцията. Основните ценности, които ще изповядва новият политически проект са запазване на евроатлантическия курс на България, отстояване на енергийните интереси на страна ни и европейския съюз, възвръщане на духовността на българското общество, а основните акценти за които ще работят са образование, съдебна система и налагане на електронно управление.

Заедно с Цветанов в Пловдив бяха част от бившите ръководители на СДС в града - Никола Хаджийски и Георги Пилев. Също така Драгомир Георгиев - председател на Общинския съвет в Асеновград , както и Тодор Шойлеков от Карлово. Пловдивчанинът Иван Тодоров , който представител на българската диаспора в Чикаго, също бе сред присъстващите. Последният е предоставил свой наследствен имот в Пловдив за офис на републиканците. По думите на Цветан Цветанов 70 % от ядрата на структурите в страната вече са изградени, включително и под тепетата. Той очаква към формацията да се присъединят всички хора с дясно центристки ценности, които са били разочаровани от подменените идеали от форматите, в които са участвали. 

Над 60% от учредителите по думите на Цветанов  ще бъдат хора, които досега не са участвали в политиката. Сред учредителите имало само 7 бивши членове на ГЕРБ, което показвало , че формацията не разчита само на бивши кадри на упровляващата партия. Основният опотент на новата политическа формация, ще бъдат ДПС и БСП , а не ГЕРБ, каза Цветанов. Той допълни, че евентуални  бъдещи партньори могат да  бъдат формации, които изповядват еднакви ценности и политики. Партията, която според Цветанов, се доближава най- много до Републиканци за България е Демократична България. 

Той категорично се разграничи от твърденията, че има договорка с Бойко Борисов, че ще бъде използван да обере вота, който не е за ГЕРБ. Попитан кога за последно се е чул с Борисов, бившият втори в ГЕРБ каза, че премиерът му се е обадил на рожденния му ден през пролеттта да го поздрави. Той искал да върне жеста на 13 юни и поздрави Борисов на рожденния му ден, но той не му вдигнал телефона. 

Относно председателя на РБ в Пловдив, Цветанов заяви, че формацията няма да бъде лидерска, а решенията ще се ввземат по устава, който ще бъде приет и от ръковоствто на партията. Той посочи Хаджийски и Пилев като хора, които биха могли да изпълняват тази фунция. Цветанов каза още , че редица хора от организацията на ГЕРБ и областта са се свързали с него, но заяви, че върху тях започнало да се упражнява натиск. Попитан дали е разговарял с бившия кмет и настоящ лидер на градското ръководство на ГЕРБ Иван Тотев, той отговори - не. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина