ЦИК с важна информация във връзка с предстоящите избори

Автор: Plovdiv Now 2470
ЦИК с важна информация във връзка с предстоящите избори

Машинно или с хартиена бюлетина се гласува в страната и имам ли право на избор? Ще могат ли ученици и студенти да гласуват в населеното място, в което учат? Това са част от въпросите, на които Централната избирателна комисия /ЦИК/ публикува отговори на сайта си. Там е поместена полезна информация за предстоящия вот на втори октомври.

На въпроса за хартиеното и машинно гласуване от ЦИК отговарят така: Изборният кодекс предвижда, че се гласува машинно със специализирано устройство за машинно гласуване. Бюлетината за машинно гласуване се визуализира на устройството и е проектирана по същия начин както хартиената бюлетина.

Изключенията от правилото да се гласува само със специализирано устройство за машинно гласуване са изрично изброени в Изборния кодекс, а именно:

  • в избирателни секции с по-малко от 300 избиратели;
  • при гласуване с подвижна избирателна кутия;
  • в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги;
  • в местата за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода и за задържане;
  • в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме;
  • Когато в изборния ден възникнат непреодолими външни обстоятелства и машинното гласуване се преустанови, гласуването продължава с хартиени бюлетини, които са предоставени на секционната избирателна комисия.

Гласуването със специализирано устройство за машинно гласуване е равностойно на гласуването с хартиена бюлетина.

Ще могат ли ученици и студенти да гласуват в населеното място, в което учат?

Ученици, студенти и докторанти (вкл. курсанти и дипломанти) - редовно обучение, могат да гласуват в избирателна секция по избор в населеното място, където учат, когато то е различно от населеното място по постоянния им адрес.

Разбира се това важи за онези, които са навършили 18 години в деня на изборите.

За целта студенти и ученици трябва да представят следните документи:

  • документ за самоличност;
  • надлежно заверена от учебното заведение със седалище в населеното място за съответната учебна година ученическа книжка или студентска книжка за съответния семестър или документ (уверение), удостоверяващ редовното обучение, подписан от ръководителя;
  • декларация от ученика, студента или докторанта по образец (Приложение № 23-НС) от изборните книжа, която се предоставя от СИК.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина