Църквата почита днес светите Новоселски мъченици, празнува и летен Никулден

Автор: Plovdiv Now 2090
Църквата почита днес светите Новоселски мъченици, празнува и летен Никулден

Светите Новоселските мъченици са изкланите от турците монахини и свещеници по време на клането на 9 май 1876 г. в Новоселския манастир „Света Троица“ в град Априлци.

Днес мощите се намират в Храма на монастира.

Имената на мъчениците са :

- свещеници Никола Барбулов и Георги Дългодрейски;

- монахините Сусана Сомлева, София Павкова, Елисавета Злийска, Ефросиния Мофтиева, Христина, Калиста и Катерина;

- мирянката Сусана Чорбаджиева.

Те, заедно с жертвите от Баташкото клане, са канонизирани за свети мъченици на 3 април 2011 г. с решение на Светия синод на БПЦ.

Летен Никулден е православен празник, на който се почита свети Николай Чудотворец. Честването започва от 9 май 1087 г., когато мощите му са откраднати и пренесени в християнския град Бари. В народния календар се празнува от векове сред източните и в по-малка степен южните славяни (вкл. в България, където е известен като „Сухи св. Никола“), както и от молдовците и румънците.

През 1077 г. гр. Мира е завладян от селджукските турци. За да не бъдат поругани светите му мощи, светецът в съновидение разпоредил на един свещеник от гр. Бари да пренесе мощите му в своя град, където живеело компактно гръцко население. Това станало на 9 май 1087 г. През 1139 г. в гр. Бари е построен храм, посветен на св. Никола, където и до днес почиват мощите му.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина