Църквата почита днес свети Нестор, започват и “мишите“ празници

Автор: Plovdiv Now 12963
Църквата почита днес свети Нестор, започват и “мишите“ празници

Църква почита на 27 октомври свети Нестор, изобразяван обикновено на иконите като млад мъж с копие в ръка.

Житието на свети Нестор е свързано с това за свети Димитър, който бил хвърлен в тъмницата на Солун, заради проповядване на християнство. Нестор, млад, с едва набола брада юноша, бил негов ревностен последовател.

Междувременно царят Максимиан устройвал гладиаторски игри, в който прочут борец - Лий, се биел с християните, след което ги хвърлял отвисоко върху копия, обричайки ги на мъчителна смърт.
 

Нестор решил да се изправи срещу великана Лий, а Бог му дал сила да го надвие. Ядосан обаче Максимиан, заповядал да посекат с меч Нестор, а Димитър да бъде пронизан с копие в килията си.

Според народния календар в деня на свети Нестор започват и мишите празници. С ритуали старите българи са се опитвали да прогонят гризачите.

По традиция на Мишкин ден най-старата жена замазва с кал или тор огнището и пода на зимника. Докато тя маже със затворени очи, друга я пита: „Какво мажеш, бабо?“. Тя отвръща: „Мажа на мишките очите, че да ослепеят и да не ядат дрехите и житото!“. Думите се повтарят три пъти.

През мишите празници се спазват и някои забрани. Жените не използват остри предмети и сечива – не режат с нож и ножица, не секат дърва, не бодат с игли и не месят хляб, за да „не косят мишките с острите си зъби дрехите и посевите“.


Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина