Църквата почита днес един силен мъж, погубил семейството си заради вярата

Автор: Plovdiv Now 5692
Църквата почита днес един силен мъж, погубил семейството си заради вярата

Църквата почита на 20 септември паметта на Свети великомъченик Евстатий.

Евстатий носел името Плакида и бил възпитан в етническите традиции, преди да приеме християнството заедно със съпругата си Теопистия и двамата им синове Агапий и Теопист. Животът им се развил така, че цялото семейство било подложено на изпитания.

Най-напред изгубили имуществото си и заживели в нищета и без приятели. Семейството се преселило в Египет, където никой не ги познавал, но там Теопистия била отвлечена от разбойници, а след това синовете му се изгубили в пустинята.

Евстатий останал сам и подложен на тежък ежедневен труд, но останал верен на вярата си.

След 15 години съдбата се усмихнала на Евстатий. Той отново бил повикан от императора и назначен за главен военачалник на цялата армия. Открил и синовете си, а на едно тържество пък разпознал в една от слугините съпругата си.

Така цялото семейство отново се събрало заедно, но щастието им не продължило дълго, защото пълководецът отказал да се включи в езически ритуали и признал пред императора, че отдавна е приел християнството.

Цялото семейство било подложено на мъчения, които довели до смъртта им. Телата им били погребани от праведни християни и чудотворните им мощи днес се намират в базиликата „Свети Евстатий“ в Рим.

Имен ден празнуват Евстатий, Евстати, Евстатия, Статко, Статка, Стати и техни производни. 


Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина